Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home


Tag cloud

Uitgelicht

Werkgevers en werknemers bereiken principeakkoord over cao Huisartsenzorg
Er is een principeakkoord bereikt voor een nieuwe cao Huisartsenzorg, zo bericht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op haar website.
3 reacties | Lees verder
Anton Maes: ‘Snelle oplossing van knelpunten in GGZ is noodzaak’
´Het is erg onrustig in de GGZ. Veel van hun probleempunten zijn ook elders in de zorg herkenbaar.
2 reacties | Lees verder
Uitspraken DSW over forse premieverhoging in 2018 zijn ‘voorbarig’
De premies van de zorgverzekeringen in 2018 staan nog niet vast, zo benadrukken het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland in het
0 reacties | Lees verder
De financiële toekomst van de huisarts
Een paar maanden geleden werd ik gevraagd om deze week voor huisartsen in opleiding in het kader van de Summerschool een presentatie te geven over de financiële toekomst van de huisarts.
9 reacties | Lees verder
Directeur NVVE: 'Sommige huisartsen zijn te voorzichtig met euthanasie'
Sommige huisartsen artsen laten patiënten die om euthanasie vragen in de kou staan.
7 reacties | Lees verder
Tariefsverhogingen houden geen rekening met noodzakelijke investeringen huisartspraktijken
De lichte verhogingen van het consulttarief en basisinschrijftarief zoals die aangekondigd zijn in de
3 reacties | Lees verder
Zorgtoeslag direct naar verzekeraar vermindert kans op oplopende schulden
Als het aan de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) ligt, maakt de Belastingdienst de
0 reacties | Lees verder
Zorgkosten in drie Haagse wijken hoogste van Nederland
In de Schilderswijk, de Spoorwijk en het Laakkwartier in Den Haag worden de meeste zorgkosten gemaakt van Nederland.
0 reacties | Lees verder
Dagelijks aspirine levert voor 75-plussers toch meer risico’s op
Mensen van 75 jaar en ouder die na een beroerte of hartaanval dagelijks aspirine slikken, lopen meer
0 reacties | Lees verder
‘Het Roer Moet Om’ laat 'onzinnige regelgeving' in kaart brengen
Actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) en de VvAA laten de komende maanden door de denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’ in kaart brengen hoeveel tijd zorgverleners kwijt zijn aan administratie en regels.
3 reacties | Lees verder
RSS

Laatste nieuws


De week van...

De week van...
Nieuws De Doktersassistente
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

Alsnog WTO-akkoord over medicijnen

Alsnog WTO-akkoord over medicijnen
Nieuws De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft alsnog een akkoord bereikt over het beschikbaar stellen van goedkope medicijnen aan ontwikkelingslanden.
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

'Kabinet werpt drempel op voor reageerbuisbaby's'

'Kabinet werpt drempel op voor reageerbuisbaby's'
Nieuws Reageerbuisbevruchting wordt een luxegoed als de kabinetsplannen om hierop te bezuinigen, doorgaan.
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

Methotrexaat gebruikelijke zorg voor de huisarts?

Methotrexaat gebruikelijke zorg voor de huisarts?
Nieuws Bij de in augustus 2003 gehouden poll op deze site is 26% van de huisartsen van mening dat het toedienen van methotrexaat hoort tot de gebruikelijke zorg van de huisarts.
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

Wetenschapswinkel biologie bindt strijd aan tegen hoofdluis

Wetenschapswinkel biologie bindt strijd aan tegen hoofdluis
Nieuws Naar aanleiding van vragen heeft de wetenschapswinkel Biologie van de Rijksuniversiteit Groningen literatuuronderzoek verricht
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

Meer eczeem door crèchebezoek

Meer eczeem door crèchebezoek
Nieuws Kinderen die naar een crèche of kinderdagverblijf gaan hebben op 1-jarige leeftijd vaker last van eczeem dan hun leeftijdsgenootjes.
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

De hele dag toppen in stukjes knippen

De hele dag toppen in stukjes knippen
Nieuws Vanaf maandag is op recept wiet bij de apotheker te krijgen.
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

College van Beroep voor Bedrijfsleven geeft minister gelijk

College van Beroep voor Bedrijfsleven geeft minister gelijk
Nieuws Afromen apothekers- bonus mag
zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

De week van...
De Doktersassistente

De week van...<BR>De Doktersassistente
Opinie De doktersassistente van de huisarts haalde de pers. Het betrof het door haar (en soms hem) veelvuldig voorschrijven van herhaalrecepten van met name slaap-en hoestmedicatie. In een gepubliceerd onderzoek werd geconcludeerd, dat er vooral gelet werd op dosering en hoeveelheid en minder op de noodzaak om het geneesmiddel nogmaals te verstrekken. Daarbij werden vooral mondelinge afspraken over de herhaalreceptuur gemaakt. Jammer dat alleen deze feiten vermeld stonden. Deze enthousiaste mensen doen uiteraard veel meer dan dit. Het is helaas vaak de overdruk in een praktijk die hen tot deze handelingen dwingt. Voor mij behoort de doktersassistente, tegenwoordig meer de praktijkassistente, tot een beroeps- groep die veel te weinig respect krijgt en ook in honorering ver achterblijft in relatie tot de verantwoordelijkheden. Ik heb dit laatste nooit begrepen. Daarbij is pas sedert enige jaren voor hen een pensioen geregeld……..

Vroeger was het de partner van de dokter, die eigenlijk automatisch deze taak kreeg toebedeeld. Vaak zonder enige vorm van opleiding werd ze in het diepe gegooid. Zo van zoek het maar uit, je leert het vanzelf. De partner van mijn voorganger liep zodoende op de markt met in de ene hand de boodschappentas, in de andere een receptenblok en een pen achter haar oor. In die tijd was er nog geen mobieltje. Er was al wel een draagbare telefoon. Ze stofzuigde dus op dezelfde wijze. Eén hand voor privé en de andere voor de zaak. Het was een bijzondere gave, daar er veelal ook nog kinderen groot gebracht werden. Daarbij had ze dan nog de heerlijke taak om als een waakhond tijdens diensten haar echtgenoot te beschermen. De nachten deden de huisartsen nog zelf en natuurlijk was vrouwlief degene die de telefoon aannam. U kunt zich de nachtelijke gesprekken voorstellen.

Dit alles is bijna niet meer. Er voor in de plaats kwam een veelal jonge vrouw met een stevige opleiding achter de rug, veel ambitie en bijna nooit ziek. Ze kostte geld, ook iets nieuws voor de huisarts. Haar werk was eigenlijk hetzelfde als voorheen: telefoon aannemen, receptaanvragen honoreren, afspraken maken, kleine handelingen verrichten en veel gepraat aanhoren tot diep in de ochtend. In al dit gedoe kwam de praktijkondersteuner er bij, die zich voornamelijk met de chronische zieken en ouderenzorg ging bezig houden. Dit beroep is helaas nog niet geïntegreerd zoals het er op papier uitziet. Volgens mij neemt het veel druk weg bij met name de huisarts. Ze kan zelfs spreekuren met hem meedoen. Ik heb deze ervaring opgedaan in een Huis van Bewaring. Een ideale vorm van consultvoering. Twee weten per slot van rekening meer dan één. Het consult was daarbij ook veel efficiënter. En wilde de patiënt alleen de dokter zien, dan ging de ander even weg. Enfin, ik huldig deze mensen. Zeker ook de groep enthousiasten die nu in de landelijke Huisartsenposten een vernieuwing van hun beroep hebben gecreëerd. Aan de telefoon beoordelen is geen kattepis. Het is moeilijker dan u denkt. Helaas zou het allemaal wat eenvoudiger kunnen indien men per e-mail kan consulteren. Dit is nabije toekomst en voorkomt veel geratel in de assistenten-oren. En dus ook vermoeidheid en hoofdpijn. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: houd de assistente in ere, betaal haar naar haar verantwoording en zie haar als de absolute steunpilaar van de huisartsenpraktijk.
Leve de doktersassistente!


zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

Drink jij wel genoeg, jongen?

Drink jij wel genoeg, jongen?
Opinie De schroeilucht van te hard gebakken drumsticks en biefburgers walmt schaamteloos over mijn coniferenhaag.

Een vlaag van stemmen en gelach lift mee met een nauwelijks verkoelend briesje. In een tuin tegenover mij spreekt een man in prachtige volzinnen een jarige toe. Althans, daar lijkt het op. Ik hoor hem wel, maar zie hem niet. Een dichte rij bomen en een stapel gekapt hout belemmeren mijn uitzicht. Uit hoeveel personen zijn gehoor bestaat is daardoor niet duidelijk. Los van zijn krachtige doch wat nasale stem blijft het er verder opvallend stil, alsof hij er in zijn eentje staat. Misschien praat hij wel tegen zichzelf, bedenk ik mij; door de warmte bevangen. Hij lijkt aan zijn slotzin toegekomen te zijn. Ik luister mee zonder het te willen.

 

"Vandaar mijn beste …." , ik kan de naam niet verstaan; het lijkt op Jonathan, maar kan ook best "tante An" geweest zijn, "dat wij het plan hebben opgevat op deze wel heel bijzondere dag……". De rest wordt ruw overstemd door de huilende sirene van een brandweerwagen, ongetwijfeld op weg naar een nog hetere plek op deze reeds zo door de zon geteisterde aardkloot. Hoog in de lucht trekt een vliegtuig vol vakantiegangers wollig witte strepen in het azuur, terwijl zwaluwen door deze waterdamplijnen lijken te buitelen als vrolijke noten in een partituur. De inzittenden zijn zonder enige twijfel op weg naar een nog warmere kust. Arme drommels, denk ik, het vliegtuig lang nakijkend tot het verdwijnt achter een nerveus trillende huizenrij. Er klinkt nu applaus vanachter de houtstapel. De onbekende redenaar sprak dus toch niet in zichzelf.

 

Zelf lig ik, tamelijk ongegeneerd uitgestrekt en van de meeste kledij ontdaan, onder een drietal parasols van een bekend biermerk. Hetzelfde merk waarvan ik het koele glas in de hand hou. Ik neem noodgedwongen een slok om aan mijn dagelijkse twee liter vocht te komen, overigens een nuttig advies van de e-maildokter, en puf voor de duizendste maal die dag.

Als de telefoon gaat krijg ik mijn bejaarde moeder aan de lijn. Ze belt vanaf het balkon van de door haar zo verfoeide "verzorgingsflat zonder verzorging", zoals ze haar onderkomen noemt. "Het Spinhuis" is meestal de daaropvolgende kwalificatie. Of ik het ook zo warm heb en met nadruk: of ik wel voldoende drink.

"Nog niet zolang geleden riep je me daarvoor tot de orde", antwoord ik met geacteerde verbazing. "Waar dien ik me nu aan te houden"?

"Je weet donders goed wat ik bedoel". Haar stem klinkt ondanks de warmte opvallend pinnig. Ze heeft nog niets van haar oude scherpte verloren.

Wanneer ik het gesprek beëindig komt een schaars geklede dame de tuin in, die na het vinden van mijn bril mijn vrouw blijkt te zijn. Een mij volstrekt onbekende zonnecreatie en een nieuw ontworpen haardracht zetten mij heel even op het verkeerde been. Licht ontgoocheld laat ik mij terugzakken in mijn ligstoel en lees de vetgedrukte kop van de mij toegeworpen krant. Zelfs zonder leesbril kan ik het lezen:

"Heetste zomer in honderd jaar! 2003 breekt alle records"!

Voorzichtig schenk ik een nieuw biertje in. "Het is niet ondenkbaar dat er vandaag nog een record gebroken wordt", mompel ik met een satanische grijns op mijn gezicht, terwijl ik het glas in één keer leeg.

"Proost, moeder"!!

"Zei je wat, schat"?


zaterdag 30 augustus 2003 0 reacties | Lees verder

Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's