Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home


Tag cloud

Uitgelicht

LHV wil onafhankelijk toezicht op uitvoering hoofdlijnakkoorden
LHV-voorzitter Ella Kalsbeek wil graag een onafhankelijke partij die monitort of alle partijen de afspraken uit zorgakkoorden nakomen, zo bericht de redactie van Medisch Contact.
2 reacties | Lees verder
LHV ‘dempt’ controledrift zorgverzekeraar Menzis
Menzis voert momenteel materiële controles uit met betrekking tot samenloop van bepaalde verrichtingen, zo bericht belangenorganisatie LHV op haar website.
0 reacties | Lees verder
Advies taskforce: meer financiering voor poortwachtersfunctie huisarts
Stop met denken in de eerste, tweede en derde lijn, plaats de patiënt nu eens echt centraal en
9 reacties | Lees verder
Tilburgse wijk krijgt nieuwe huisartsenpraktijk, maar zoekt nog naar huisartsen
In Stokhasselt, een deel van Tilburg-Noord, wordt het kantoor van de Montfortparochie in Tilburg stevif verbouwd om onderdak te gaan bieden aan een nieuwe huisartsenpraktijk boor een of twee
0 reacties | Lees verder
Driekwart van de huisartsen maakt door hoge werkdruk soms verkeerde inschattingen
Driekwart van de Nederlandse huisartsen zegt wel eens een verkeerde inschatting te hebben
7 reacties | Lees verder
Zwolle ziet zorguitgaven met vele miljoenen uit de pas lopen
De gemeente Zwolle heeft haar zorguitgaven niet meer in de hand. Uit de voorlopige jaarcijfers over
0 reacties | Lees verder
Huisartsen ontevreden over bestuur van Stichting Huisartsenposten West-Brabant
Het nieuws dat de huisartsenposten (HAP) in Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur en Breda allemaal open blijven is goed ontvangen in de regio.
3 reacties | Lees verder
Actieplannen bieden geen garantie voor oplossing huisartsentekort in krimpgebieden
Het ministerie van VWS gaat samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onderzoek doen naar welke factoren voor huisartsen bepalend zijn om zich te vestigen in een bepaalde stad of regio.
1 reactie | Lees verder
Huisartsenposten in West-Brabant blijven toch gewoon open
De vier Brabantse huisartsenposten in Breda, Etten-Leur, Roosendaal en Bergen op Zoom blijven open.
1 reactie | Lees verder
Gynaecologen vinden NHG-richtlijn voor ernstige overgangsklachten achterhaald
Gynaecologenvereniging NVOG en lotgenotenstichting Vuurvrouw vinden dat huisartsen vrouwen met ernstige overgangsklachten vaak tekort doen, zo melden zij in een uitgebreide reportage van
0 reacties | Lees verder
Huisartsen krijgen bij HagaZiekenhuis ruime inzage in patiëntendossiers
Het HagaZiekenhuis in Den Haag biedt huisartsen toegang tot het nieuwe gratis Zorgverlenersportaal.
2 reacties | Lees verder
RSS

Laatste nieuws


Inspectie treedt niet op tegen commerciële spermabemiddeling

Inspectie treedt niet op tegen commerciële spermabemiddeling
Nieuws Babydonors.com mag zijn gang gaan.
dinsdag 2 september 2003 0 reacties | Lees verder

Gebruik van Internet kan tot minder bezoeken aan de huisarts leiden

Gebruik van Internet kan tot minder bezoeken aan de huisarts leiden
Nieuws Alhoewel de huisarts nog altijd de belangrijkste bron van informatie is als men een gezondheidsprobleem heeft, neemt het belang van Internet toe.

Meer dan 75% van de Internetgebruikers zou via het Internet vragen aan hun huisarts willen stellen. Wanneer dit zou kunnen denkt 40% van hen minder vaak naar de huisarts te gaan; slechts 7% zegt vaker te zullen gaan. Dit blijkt uit de resultaten van onderzoek dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) op 2 september heeft gepubliceerd.

In het algemeen vindt men het belangrijk om te kunnen kiezen uit verschillende zorgverleners en instellingen. Zoals verwacht mag worden scoort de huisarts het hoogst. Maar liefst 93% van de ondervraagden vindt vrije huisartsenkeuze belangrijk. Ook voor ziekenhuizen, specialisten, tandartsen en verzorgings- en verpleeghuizen liggen de percentages boven de 80%. Slechts eenderde van de ondervraagden vindt het belangrijk om tussen apotheken te kunnen kiezen. Chronisch zieken vinden het kunnen kiezen belangrijker dan gezonde personen.

Bij het maken van een keuze voor een ziekenhuis gaat men voornamelijk af op eigen ervaringen, het advies van de huisarts en informatie van familie, vrienden en kennissen. Chronisch zieken kijken hier niet wezenlijk anders tegenaan.

Als belangrijke criteria voor de keuze van een ziekenhuis worden vooral goede reputatie, snel terecht kunnen, de aanwezigheid van een bepaalde specialist en de locatie van het ziekenhuis genoemd.

Bij een gezondheidsprobleem zeggen mannen vaker dat ze doen wat de arts voorstelt (circa 60%); van de vrouwen zegt de helft dat ze bij een gezondheidsprobleem zelf bepalen wat er moet gebeuren, eventueel na de arts gehoord te hebben. Hoogopgeleiden zijn meer geneigd het roer zelf in handen te houden, laagopgeleiden zeggen vaker te doen wat de arts voorstelt.

De helft van de ondervraagden prefereert een verzekering waarbij men geheel vrij is in de keuze van de huisarts, specialist en ziekenhuis ook al zou daar een hogere premie tegenover staan. Een kwart kiest voor een verzekering met een lage premie waarbij de verzekeraar bepaalt uit wie men kan kiezen. De resterende kwart weet het niet of heeft geen voorkeur.

Hoe tevreden is men?

Van degenen die in het afgelopen jaar bij een huisarts of specialist zijn geweest is tweederde in het algemeen tevreden; 27% is niet geheel tevreden en 6% is ontevreden. Vrouwen, jongeren, ziekenfondsverzekerden en chronisch zieken zijn vaker ontevreden.

Meer dan eenderde van de ontevredenheid komt doordat men te weinig informatie, onduidelijke antwoorden of onduidelijke adviezen krijgt. Ook lange wachttijden en wachtlijsten scoren hoog.

Het Internet als bron van informatie en zijn impact

De huisarts wordt als verreweg de belangrijkste bron van informatie gezien wanneer men een gezondheidsprobleem heeft. Daarnaast zoekt 70% van de Internetgebruikers bij een gezondheidsprobleem via het Internet wel eens naar informatie over zo’n probleem; bijna 20% doet dit in zo’n geval vaak of altijd. Vrouwen doen dit meer dan mannen en chronisch zieken vaker dan gezonden.

Voor de gang naar de huisarts maakt het raadplegen van gezondheidsinformatie via Internet volgens de geënquêteerden niet zoveel uit: 80% zegt dat dit geen verschil maakt, 14% zegt hierdoor minder vaak te gaan. Slechts 2% zegt hierdoor vaker te gaan.

De helft van degenen die gezondheidsinformatie via het Internet hebben verkregen bespreekt deze informatie soms met hun dokter; 10% doet dit vaak. Onder chronisch zieken liggen deze percentages hoger dan onder gezonden. Meer dan de helft van de ondervraagden weet niet of zijn of haar arts dit op prijs stelt. Iets meer dan 10% denkt dat dit niet het geval is. 20% van de ondervraagden denkt dat deze bespreking invloed heeft op de keuze van de therapie; ongeveer 40% denkt dat dit geen invloed heeft. Chronisch zieken zijn in dit opzicht positiever; van hen denkt 30% dat dit invloed heeft.

Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de via het Internet verkregen informatie aanleiding was om de levensstijl te veranderen ofwel gezonder te gaan leven. Onder chronisch zieken is dit percentage nog hoger.

Producten en diensten via het Internet

Rond 10% van de ondervraagden heeft wel eens gezondheidsproducten via het Internet gekocht. In de meeste gevallen ging het daarbij om vitamines.

In vergelijking met een eerdere studie ziet een toenemend aantal ondervraagden iets in therapie of in gezondheidsbewaking via het Internet. Voor therapie is dit overigens geringer: bijna één op de drie ondervraagden; meer dan de helft denkt dat op termijn het bewaken van de eigen gezondheid via Internet een reële optie is.

Ongeveer 70% van de ondervraagden zou zijn gegevens over zijn eigen gezondheidstoestand via Internet willen kunnen raadplegen, indien men (chronisch) ziek is.


dinsdag 2 september 2003 0 reacties | Lees verder

Zorgverleners kunnen efficiënter declareren bij Zorg en Zekerheid

Zorgverleners kunnen efficiënter declareren bij Zorg en Zekerheid
Nieuws Zorg en Zekerheid heeft een overeenkomst gesloten met Infomedics, een intermediair tussen zorgverleners en zorgverzekeraars.
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

Eigen label ziekenfonds Delta Lloyd

Eigen label ziekenfonds Delta Lloyd
Nieuws Delta Lloyd en OHRA zullen per 15 september de ziekenfondsverzekering van het NUTS ziekenfonds in Den Haag - onderdeel van de Delta Lloyd Groep - onder eigen label voortzetten.
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

DBC en privacy

DBC en privacy
Nieuws De invoering van de DBC-systematiek lijkt vertraging op te gaan lopen door problemen met de privacywetgeving.
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

Zes klachten over artsenpost in half jaar

Zes klachten over artsenpost in half jaar
Nieuws Het instellen van een onderzoek naar de huisartsenpost in Zutphen, is niet noodzakelijk.
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

Artsen bestrijden emotie met kille cijfers

Artsen bestrijden emotie met kille cijfers
Nieuws Kille cijfers en emotie begrijpen elkaar niet.
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

Artsen in opleiding

Artsen in opleiding
Nieuws Het Twenteborg Ziekenhuis wordt tussen nu en twee jaar de opleidingsplek voor 48 co-assistenten (aankomende artsen in de laatste fase van hun studie).
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

Mensen gaan in de zorg veel meer zelf betalen

Mensen gaan in de zorg veel meer zelf betalen
Nieuws Echtparen die een reageerbuisbevruchting (in vitro fertilisatie) wensen, moeten de eerste behandeling voortaan zelf betalen.
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

Medicinale cannabis verkrijgbaar bij apotheek

Medicinale cannabis verkrijgbaar bij apotheek
Nieuws Ernstig zieke patiënten kunnen sinds vandaag bij de apotheek terecht voor medicinale cannabis
maandag 1 september 2003 0 reacties | Lees verder

Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's