Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » HuisartsenPost


Tag cloud

Tarieven Australische huisartsenzorg huisarts overzee

Opinie
Geplaatst op zondag 27 mei 2001 reacties 0 reacties printen print

27.05.'01

Momenteel werk ik voor een halfjaar als huisarts op het platteland van West-Australie. Door een groot tekort aan m.n. plattelandsdokters bestaat hier ook een vergelijkbare noodsituatie als in Nederland. Er zijn wel enkele belangrijke verschillen die ik hieronder wil noemen, mogelijk leidt het tot extra discussiemateriaal voor de Nederlandse situatie.
Allereerst bestaat er in Australie geen inschrijving op naam. Patiënten kunnen naar meerdere huisartsen gaan als ze dat willen. Dit biedt uiteraard ruimte voor shopping en claimgedrag van de patiënt naar de dokter maar de ervaring leert dat mensen er toch prijs op stellen steeds hetzelfde gezicht tegenover zich te hebben, m.a.w. de gemiddelde patiënt is dokter-trouw.
Er is dus ook geen abonnementstarief. De dokter is vrij om zijn eigen concurrerende tarieven vast te stellen voor zijn verrichtingen en deze tarieven zijn niet aan een maximumtarief gebonden zoals in Nederland. Er bestaat een vast restitutiebedrag voor elke verrichting, dat de patiënt kan claimen bij Medicare, een soort basisverzekering voor de gezondheidszorg. Voor een consult is dit bedrag AU$ 22,95 (ca fl 30,00). Het verschil moet de patiënt zelf bijbetalen. De tarieven die de huisartsen voor een consult vragen variëren tussen die AU$ 22,95 en AU$ 45,00, wat het hoogste consulttarief was wat ik hier ben tegengekomen.
Betaling vindt plaats op 2 manieren: de dokters die het restitutietarief van AU$ 22,95 aanhouden als consultprijs, kunnen direct claimen bij Medicare en krijgen hun geld binnen 2 weken gestort op de rekening. Huisartsen, die boven deze prijs gaan zitten moeten zelf zorgen dat ze hun geld van de patiënt krijgen. Meestal gebeurt dit direkt in aansluiting op het consult door contante betaling of creditcard. De patiënt krijgt een kwitantie mee en kan daarmee zijn AU$ 22,95 terugclaimen bij Medicare.
Omdat er geen inschrijving op naam is, is hier dus sprake van ECHTE marktwerking. Er is een vrije keuze tussen meerdere zorgaanbieders en de patiënt kan zelf een afweging maken welke dokter hij wil zien op o.a. basis van prijs, bereikbaarheid van de zorgaanbieders in de regio en het feit of het "klikt" met de arts. De arts kan zijn eigen tarieven bepalen en daarmee concurreren met zijn collega`s. Vaak worden door de huisartsen lagere tarieven berekend voor de minder bedeelden in de praktijk. Los van de wenselijkheid van wel/niet inschrijving op naam is het toch goed om nog eens te kijken in wat voor situatie de Nederlands huisarts zich bevindt: Enerzijds uitspraken van NMa dat er meer concurrentie en marktwerking moet komen tussen de huisartsen en anderzijds de WTG/CTG/VWS die een maximum stellen aan de tarieven die gevraagd mogen worden. Die maximum tarieven worden nu al gevraagd, dat zijn gewoon de particuliere tarieven, dus op de keper beschouwd kun je er onder dit juk alleen maar slechter van worden: "beste mensen, jullie moeten concurreren, maar je mag alleen maar minder gaan vragen". In welke sectoren van vrije onderneming kom je dit soort wurgkontrakten nog tegen? Ik kan er geen bedenken.
Tegenstanders kunnen opwerpen dat in gebieden met een lage huisarts-dichtheid de prijzen de pan uit zullen rijzen. Natuurlijk mag het niet zo zijn, dat op Vlieland de patiënten de dupe worden, doordat de enige aanwezige huisarts het driedubbele voor zijn consulten gaat vragen, maar het gaat erom dat je nieuwe kaders schept waarbinnen je een echte marktwerking en concurrentiepositie kunt bewerkstelligen en je niet aan handen en voeten gebonden weet.
Ik ben niet juridisch onderlegd maar mij lijkt dat er ergens in Nederland of Europa een hof moet zijn waar dit aanhangig gemaakt kan worden en waar de belachelijkheid van de huidige situatie juridisch aangetoond kan worden. Dus LHV of DVH........

Edwin Smits, huisarts Lent
tijdelijk Carnarvon, West-Australie

Tarieven Australische huisartsenzorg huisarts overzee


Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Nog geen reacties
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's