Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Acties » Buitenhof: Wordt de patient de dupe van de acties van huisartsen


Tag cloud

Buitenhof: Wordt de patient de dupe van de acties van huisartsen

Acties
Geplaatst op zondag 27 november 2011 reacties 38 reacties printen print

Video - Zondag 12.15 uur. Conflict tussen huisartsen en minister loopt op.

Buitenhof: Wordt de patient de dupe van de acties van huisartsen

Wordt de patiënt de dupe van een hoog oplopend conflict tussen huisartsen en de minister? En wat gaan de ziekenhuizen hiervan merken nu de huisartsen actie voeren en de samenwerking met de ziekenhuizen dreigen op te zeggen. In Buitenhof een gesprek met Herre Kingma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente.

Lees verder


 Tags: acties | kingma

Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Geplaatst op woensdag 30 november 2011
profielnaam
IK heb vandaag mijn lidmaatschap van de LHV opgezegd.
Scheelt me 6,5% aan inkomsten verlies. Via de VPH wordt gepoogd om het verlies aan Movir korting te compenseren.
Geplaatst op woensdag 30 november 2011
profielnaam
Natuuuuuurlijk wordt de patiente de dupe van onze acties. Maar als we het niet doen, wordt de patient nog veel meer de dupe.

Niet bang zijn hiervoor.
Geplaatst op woensdag 30 november 2011
profielnaam
@Ahn Jansen, gebieden in Frankrijk zijn schitterend waar ze artsen zoeken, o.a. Loire gebied. En betere werktijden dan hier.
profiel Anoniem
Geplaatst op woensdag 30 november 2011
profielnaam
@ g slock: Hoezo lost staken niks op? Kun je dit beargumenteren? MI speelt de overheid mooi in op het feit dat ze er vrijwel zeker van zijn dat huisartsen niet zullen gaan staken. Wij denken altijd aan de patiënt. Hoezo zou deze er de dupe van worden? Bij echte spoed kunnen ze naar het ziekenhuis. Als er praktijken failliet gaan moeten ze daar straks ook heen.

Ik heb het vermoeden dat de minister niet beseft wat het huisartsenvak inhoudt. Zij beseft niet hoe hoog de werkdruk is in een normpraktijk. Bij staken zal ze zelf inzien hoeveel werk er voor een fractie van haar centen verzet wordt. Natuurlijk wil ik onze collega's in het ziekenhuis niet extra werk bezorgen, maar zij hebben ook niet aan ons gedacht bij de opzet van hun nieuwe poli's.

Ik ben misschien een groen blaadje in het vak, maar ik erger me er behoorlijk aan dat we in dit vak nooit met de neuzen één kant op kijken. Tegelijkertijd wel met zijn allen mopperen dat we het financieel zo slecht hebben (of gaan krijgen).

Mensen word eens wakker, de realiteit is dat wij het onszelf aandoen. Maak de ondernemer in je wakker en word geen pingpongbal van de verzekeraar en de overheid. Wij stellen ons teveel op als een afhankelijk kind, terwijl wij de leverancier zijn van het product dat huisartsgeneeskunde heet. Dat wij gedeeltelijk uit gemeenschapsgeld worden betaald betekend niet dat onze tarieven door de overheid mogen worden bepaald. De patiënt betaald een zorgpremie omdat hij/zij dan verzekerd is van zorg. Het is een verzekering. De verzekeraar moet de zorg inkopen. Inkopen bij de huisarts. En wat doen wij? Wij laten het aan de koper over wat hij voor ons product wil betalen. Zelf al eens bij de snackbar aangegeven dat je nu nog maar 1euro voor een patatje wil betalen? Of bij de bakker dat zijn brood maar 50cent waard is? Massaal proberen deze week. Je wordt dan vierkant uitgelachen. Succes verzekert. Ooit gehoord dat de snackbar wordt gekort omdat hij teveel friet heeft verkocht? Nee, ook niet. Waarom moeten wij het dan accepteren. Als ik naar de garage ga en mijn reparatiekosten zijn 20% duurder uitgevallen als dat ik had voorzien, dan moet ik het ook gewoon dokken. Dan is er ook niemand die tegen de garagehouder zegt dat hij bij de volgende reparatie meteen 20% wordt gekort, anders... Anders wat!? Komt er dan niemand meer naar die garage? Nee, de vraag blijft en men zal er dus ook gebruik van blijven maken ook al wordt het duurder. Het is namelijk nodig, want zonder reparatie kan ik niet rijden.

Om terug te komen op onze situatie. Als de overheid vindt dat ze teveel heeft uitgegeven voor de zorg, dan moet ze de rekening bij de verzekeraar neerleggen. Die heeft immers de zorg niet goed ingekocht. Dus niet de rekening bij de huisarts neerleggen, want wij verzorgen alleen de vraag naar zorg. Het was de overheid die de tarieven had bepaald dus kan er ook nooit overschreden worden. Wij hebben niet van de een op de andere dag gezegd dat we 10euro per consult extra vragen. Als dat het geval zou zijn, dan was dat gezeik over overschrijdingen nog een beetje te volgen. Ook als de overheid 4 consulten pp per jaar had ingekocht en wij er 5 hadden geleverd uit eigen belang, dan was het nog te volgen. Maar dat is niet het geval. Wij hebben alleen voldaan aan de vraag en nu mogen we de rekening uit eigen zak betalen. Waarom? Omdat wij geen echte ondernemers zijn. Op papier zijn wij ondernemers, maar tegelijkertijd hebben wij onszelf geketend tot slaaf van het financiële zorgstelsel. Waarom? Vanwege de illusie dat dit beter is voor de praktijkvoering en omdat we de patiënt niet willen belasten met financiële rompslomp. Ook zijn wij coulant voor de overheid. Wij zijn immers de poort naar het ziekenhuis om daar de kosten te beperken, zodat dit de overheid bespaart. Immers, waren wij er niet geweest, dan zouden ze nu in het ziekenhuis honderden mensen een X-thorax en een CRP-test aandoen (plus de kosten voor het dure consult) om tot de conclusie te komen dat het om een bovenste luchtweg infectie gaat. Je weet maar nooit of het een pneumonie kan zijn en het ziekenhuis is immers het eindstation en als het toch zo blijkt te zijn, dan kan de patiënt straks 25000euro krijgen omdat de diagnose werd gemist.

Mijn adviezen:
Optie 1: Contracten niet tekenen en patiënt zelf per 1/1/12 de rekening bij verzekeraar laten declareren, die heeft immers de plicht om de pt van zorg te voorzien. Vrees niet voor de financiële rompslomp. Je hebt het geld direct binnen en deze kan niet onnodig teruggevorderd worden omdat de verzekeraar dat vindt. Het bespaart dus administratie. Een mobiele pinautomaat kost maar 1000-2000euro per jaar. Dat is altijd nog minder dan de bezuinigingen die nu op de plank staan.

Optie 2: Toch maar staken. Dit voor degenen die bang zijn om een contractloos leven aan te gaan. Zo krijg je wrs wel een deel van de bezuinigingen van tafel. Er valt voor de minister dan niks meer te bezuinigen omdat alle zorg dan vanuit de 2e lijn geleverd moet worden. Dit is relatief duur en kan niet oneindig gefinancierd worden. Vrees ook hierbij niet. De kans dat je van staken failliet gaat is stukken kleiner dan failliet gaan door deze bezuinigingen. Als de 2e lijn zijn budget overschrijdt, dan kunnen zij zelf naar oplossingen zoeken. Het financieel probleem hoort daar thuis en niet hier in de eerste lijn.

Optie 3: Stop met mokken. Laat alles over je heen komen and go with the flow. Blijf zoals altijd slapen en wacht enkele jaartjes af. Als je ontwaakt, dan is alles veranderd. Het financieel probleem is opgelost. De huisarts is uitgestorven. Er zijn verpleegkundigen in dienst van de overheid. Zij staan op elke straathoek en geven gymles in ruimtes (met fitnessapparatuur) van revalidatiecentra en fysiotherapeuten. Het ideaal beeld van zorg dicht bij huis. Voor elk wissewasje mag men naar het ziekenhuis, maar er wordt weinig gebruik van gemaakt. Dit vanwege het hoge eigen risico van duizenden euro’s om de patiënt af te schrikken. De huisarts bestaat immers niet meer en je moet de patiënt toch op de een of andere manier uit het dure ziekenhuis houden. Om de kosten verder te reduceren moet de patiënt zijn/haar huis verkopen om zich van zorg te laten voorzien. De hyptheekrente aftrek is verdwenen en een aflossingsvrije hypotheek bestaat niet meer. De middenkklasse is verplicht om een woning te kopen, want voor huur komen zij niet in aanmerking. Depressief worden zit er niet in, want de GGZ wordt niet vergoedt. Word je het toch, dan pleeg je zelfmoord, want dat kost de overheid het minst. De overheid heeft inmiddels ook hier een tax voor bedacht die door de nabestaanden kan worden ingelost. Het zogenaamde dubbele voordeel. De zorg kost de overheid geen geld meer, maar het brengt nu geld in het laatje. Van dat geld kunnen diverse nieuwe politieke blunders worden gefinancierd. Blunders waarvoor de politiek nooit verantwoordelijk is.

Persoonlijk ben ik voor optie 1. Ik heb er alleen geen invloed op, want ik ben slechts waarnemer. En als de bezuinigingen doorgaan is de kans klein dat ik mijn vingers brand aan het praktijkhoudersschap, hoe groot mijn ambities ook mogen zijn. De toekomst ligt wat mij betreft dus in handen van de praktijkhouders die hun ziel wel of niet aan de verzekeraar willen verkopen in ruil voor een sombere toekomst met een hoge werkdruk en het inkomen van de lagere sociaal economische klasse. Daar hebben we immers een universitaire studie voor genoten en we genieten verder….

PS: Lees bovenstaande met een knipoog, lach en geniet, maar het is wel de realiteit.

Mvg, JB
Geplaatst op woensdag 30 november 2011
profielnaam
Koelakken. Zorgaanbieders in Nederland anno 2011/2012 zijn de koelakken van de zorg. Gelijkend op de koelakken ten tijde van Lenin/Stalin, inclusief hun uiteindelijk lot.

Het spel zoals het systeemmodel Zorgstelsel 2006 onder monetair geschoolde economen ook wel wordt genoemd is gebaseerd op de spelregels zoals Econoom Yevgeni Preobrazkensky ze in 1919 al verkondigde ten tijde van de NEP. De Nieuwe Economische Politiek onder Lenin en vervolgens Stalin. De landbouw moest toen inleveren ten gunste van de industrie. Anno 2006 is dat de zorg in Nederland die moet inleveren ten guste van ????. Groei? Industrie? Bureaucratie?
De landbouw ten tijde van Lenin/Stalin/Preobrazkensky werd gedomineerd door de koelakken. "Rijke" boeren. Die werden vervolgens door de politiek afgeknepen en verbannen. Eerst met een daling van de inkomens en vervolgens ook letterlijk. De parallel met het lot van de zorgaanbieders in Nederland is treffend.

De daling in inkomens van de zorgaanbieders komt ten goede van het algemeen en het geheel wegsaneren van hele groepen maakt ruimte voor nieuwe initiatieven, geïnitieerd door de verzekeraars, ten gunste van het algemeen. Maximering van investeringen en daarmee groei van de economie.

Huisartsen en apotheekhoudenden zijn de koelakken van de zorg. En de medisch specialisten zijn als volgende aan de beurt.

De koelakken hebben de strijd verloren en eerst na 80 jaar hun gelijk gekregen: De WMG en de Zvw werken niet en als ze werken werken ze averechts. Ten nadele van het algemeen belang en ten voordele van uitsluitend de nomenklatura: de Overheid en haar mandarijnen.

En of emigreren naar Noorwegen of Frankrijk een oplossing is? Je komt te werken in gebieden waar de Noorse/Franse arts of apotheker niet wil leven en helemaal niet meer wil werken: krimpregios waar niets te beleven is en waar het leven bestaat uit het met de kippen op stok gaan.

En 27/7 paraat staan voor de mede Noor/Fransoos.

De 150.000 euro komen met een prijs.

Maar een beetje koelak tekent er voor.
Geplaatst op dinsdag 29 november 2011
profielnaam
@anoniem. Schuldhulpverlening, als je moet kiezen om voor een fooi te werken of de boel te laten knallen lekker failliet laten gaan. Drie jaar op een houtje bijten (i.p.v. de rest van je leven als je doorgaat) en je bent weer vrij man. Vervolgens ticket boeken naar Noorwegen om voor 150k (daar WEL) aan de slag te gaan of naar Frankrijk voor 9k netto per maand met veel minder werkdruk. Dat is iig wel mijn strategie als deze waanzin doorgaat.
Geplaatst op dinsdag 29 november 2011
profielnaam
Idee: zullen we allen massaal de poltiek ingaan, wat Wilders kan ....
profiel Anoniem
Geplaatst op dinsdag 29 november 2011
profielnaam
..ik wordt er in elk geval niet vrolijker op. Recent een tot nog toe goedlopende praktijk overgenomen, nieuw huis gekocht.Straks voor nop werken, een onverkoopbaar huis niet meer kunnen financieren... De straatkrant verkoperij is reeds door de Roemenen ingepikt, iemand nog een lumineus idee?
Geplaatst op dinsdag 29 november 2011
profielnaam
Ik ga even door met zeuren:

" NMa-bestuurder Henk Don wordt ‘onrustig’ van de gedachte dat zorgaanbieders onderling bepalen welke instelling welke zorg mag leveren. Hij vindt dat zorgverzekeraars, via selectieve zorginkoop, de leiding moeten nemen bij de concentratie van zorg.

Dat bleek tijdens een gesprek met de Vaste Kamercommissie VWS donderdag in de Tweede Kamer. Don: ‘Verzekeraars maken een heel andere afweging dan zorgaanbieders bij de beoordeling waar bepaalde zorg moet plaatsvinden. Zorgaanbieders gaan kwartetten, dan vindt verdeel- en heerspolitiek plaats. Dat is geen verwijt, maar zo werkt het wel.’

Bron:

http://www.nma.nl/over_de_nma/raad_van_bestuur/henk_don/default.aspx

Dan weet u gelijk wat voor vlees u in de kuip heeft.
Geplaatst op dinsdag 29 november 2011
profielnaam
Fundamentalistische reactie vd NMA: wrs alleen maar om de mislukte ideologie van Schippers & Hoogervorst nl "marktwerking in de zorg" in stand te houden, propageren, terwijl het zorgstel 2006 volledig mislukt is.
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's