Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Lezersresearch » Meer dan 80 van de huisartsen op huisartsenpost verricht 2e lijns zorg op verzoek ziekenhuis


Tag cloud

Meer dan 80% van de huisartsen op huisartsenpost verricht 2e lijns zorg op verzoek ziekenhuis

Lezersresearch
Geplaatst op woensdag 28 september 2011 reacties 11 reacties printen print

Ziekenhuizen verwijzen naar huisartsenposten voor opvangen complicaties na behandeling, Huisartsenposten vangen veel zorg op van ziekenhuizen.

Meer dan 80% van de huisartsen op huisartsenpost verricht 2e lijns zorg op verzoek ziekenhuis

Ziekenhuizen verwijzen naar huisartsenposten
Huisartsen worden in huisartsenposten geconfronteerd met ziekenhuiszorg. Dit kan zijn op direct verzoek van patiënten zelf of op verzoek van een ziekenhuis nadat de patiënt kort na een behandeling weer contact opneemt. Directe verwijzing naar een huisartsenpost vanuit de 2e lijn kan problematisch zijn omdat gegevens vaak ontbreken en de huisarts niet de aangewezen behandelaar kan zijn om na bijvoorbeeld een operatie een oordeel kan geven over een complicatie en de behandeling daarvan.
Na een behandeling in het ziekenhuis behoort het traject bij complicaties daarvan ook daar vervolgt te worden. Veel patienten krijgen dan ook schriftelijk of mondelinge instructies mee vanuit het ziekenhuis om contact op te nemen bij problemen kort na een behandeling. Het komt echter veel voor dat het ziekenhuis buiten kantoortijden direct al het advies geeft eerst contact op te nemen met de huisartsenpost. Zorg die eigenlijk hier niet thuis hoort, immers huisartsenposten zijn voor het geven van spoedeisende huisartsenzorg buiten kantoortijden en niet voor de opvang van problemen bij behandelingen in de tweede lijn.

Budget huisartsenpost
Recent heeft Minister Schippers de huisartsenzorg een forse bezuiniging opgelegd van 132 miljoen per jaar tot en met 2015. Voor het eerst heeft ze ook de kosten voor de huisartsenposten binnen het totale budget voor de huisartsenzorg geplaatst. Hierdoor hebben meerkosten van huisartsenposten hun weerslag voor de huisartsenzorg overdag omdat budgetoverschrijdingen niet worden toegestaan en worden gekort in de dagzorg.
Daarnaast wordt de zorgverzekeraar bij verwijzing vanuit de tweede lijn geconfronteerd met een dubbele financiering. Enerzijds wordt er betaald voor de DBC van het ziekenhuis en daarbovenop komen dan de kosten van een consult of visite van de huisartsenpost als deze betrokken worden in de nabehandeling.

Voorbeelden:
Mevrouw de Vries was gisteravond ontslagen vanuit de afdeling hematologie. Ze heeft leukemie en heeft net een chemokuur gekregen. Ze had een brief van het ziekenhuis mee met een telefoonnummer die ze kon bellen met problemen. Haar man belde de huisartsenpost en had het ziekenhuis gebeld. Zijn vrouw was zieker geworden kon nauwelijks meer uit bed komen, dronk en at haast niets meer. Ze hoestte en had hoge koorts en was erg verzwakt. Hij had het telefoonnummer van het ziekenhuis gebeld echter die verwezen hem naar de huisartsenpost. De dienstdoende huisarts heeft het verhaal verder uitgevraagd en telefonisch contact opgenomen met het ziekenhuis of ze opgenomen kon worden. Er werd een ambulance besteld en mevrouw werd weer opgenomen op de afdeling hematologie.

Jansje Schepers was 2 dagen geleden geopereerd aan haar nier door de uroloog. Voor de zoveelste keer want ze had last van veel nierstenen. Ze had contact opgenomen met het ziekenhuis omdat ze ziek was, koorts kreeg en veel pijn had waarvoor ze morfine gebruikte. Ze wilde weer opgenomen worden. Het ziekenhuis adviseerde contact op te nemen met de huisartsenpost. De triagiste stuurde een huisarts voor een visite. Deze trof een zieke vrouw aan met veel pijn en koorts met flankpijn. Jansje werd ingestuurd bij de uroloog.

Dhr. Valenteijn was gisteren geopeerd aan een liesbreuk, het verband had losgelaten. Het ziekenhuis adviseerde de huisartsenpost te bellen. De dienstdoende huisarts verwisselde het verband.

Mevrouw Schippers wilde zwanger worden en kreeg prenyl injecties. Vanwege een feestdag was de afdeling gesloten. De dienstdoende huisarts gaf een pregnyl injectie op de huisartsenpost.

Dhr. Steur was net ontslagen uit de GGZ acute zorg vanwege een recidief psychose. Indien het niet ging dan mocht hij rechtstreeks bellen naar de GGZ acute zorg en werd hij weer opgenomen. Hij ontspoorde thuis en belde naar de GGZ acute zorg. Hij moest eerste beoordeeld worden door een huisarts. Er werd een visite afgelegd en de huisarts kon niet anders concluderen dat er een opname moest volgen vanwege ernstige toename psychotische klachten.

Geertje 8 jaar had gisteren gips gehad om haar pols die gebroken was. Dit knelde en gaf veel pijn. Het ziekenhuis adviseerde eerst langs de huisartsenpost te gaan. De huisarts beoordeelde het gips en stuurde Geertje naar de Eerste Hulp.


Enquête HuisartsVandaag
Aan huisartsen is in de maand augustus, september 2011 gevraagd hoe vaak ze tijdens een dienst geconfronteerd werd met een verwijzing vanuit het ziekenhuis kort na een behandeling in het ziekenhuis. Dit kan een telefonisch consult, consult of visite zijn.
Maar een gering deel van de 138 huisartsen die meededen aan het onderzoek werd nooit geconfronteerd met een verwijzing na een behandeling uit de tweede lijn, in totaal 19 huisartsen (19%). De overige groep huisartsen werd wel geconsulteerd op een huisartsenpost, 119 huisartsen, 81%.
Meer dan de helft hiervan werd 1 of 2 keer gevraagd voor een (tel) consultatie of visite tijdens een dienst, 1 keer (36%) 49 huisartsen, 2 keer (26%) 36 huisartsen. Bij 23 huisartsen (17%) werd 3-6 keer een (tel) consult of visite aangevraagd. 8 (6%) huisartsen gaven aan dat dit 6-9 keer het geval aan en een klein gedeelte 3 huisartsen (2%) meer dan 10 keer.
 Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Geplaatst op vrijdag 30 september 2011
profielnaam
En wat vangen wij huisartsen hiervoor? NOPPES!
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
Ze klopt al. Het LSP wordt weer operationeel gemaakt. De LHV en de KNMP hebben er al voor gezorgd, nu in deze barre tijden, dat wij die optuiging gaan betalen. € 10 mln in 2012 (wordt "gefinancierd", maar is sued: valt onder BKZ HA)Daarna wordt het alleen maar duurder en draaien we allemaal voor die kosten op. Wat doet de LHV?? Graag tekenen bij de stippellijn! Ik heb dus al besloten dat ik niet ga tekenen. ze kekijken het maar!
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
Mevrouw Schippers verkondigt al tijden dat ze de HAP's verafschuwt, en dat zij denkt dat wijkzuster, NP en SOS dokter het beter zullen doen.

Empathisch als wij immers zijn, vind ik het onze morele plicht om mevrouw Schippers dit succes te gunnen:

Geen ANW diensten meer door de huisartsen dus.

En ja, voor het geval DAT ze weer bij ons aanklopt, om wat voor reden dan ook, dan hebben we misschien wel iets om over te onderhandelen.

Empathisch als we zijn.........
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
ik weet er nog een (staat nergens !) als erbij pte Jansen op de SEH een fractuur van 1 arm en 1 been is (86 jr) dan wordt ik als HA gebeld donderdag om15.30 om eenopname in verpleeghuis effe te regelen!!!!Want Zorgkantoor weg en ZH is niet bij machtte om dit via Liason/amw etc te regelen en dat allemaal voor ..zero zero zero.....
Daar doe ik dus nimmer nooit aan mee. want
1: er is on 1600 geen bed te vinden
2:IK GA NIET UREN ROND BELLEN
3: PT GING NORMAAL OOK VOOR 1 A 2 DAGEN OP EEN zh BED.,DUS WAAROM NU OOK NIET,want zorgkantoor meldde mij ooit dat pt bijna nooit direct opgenomen wordt in een verpleeghuis....

Dat is ons voorland en dat allemaal voor zero zero zero
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
Inderdaad zal het aantal SEH's sluiten. Daarbij zullen ook "kwalitatieve" argumenten een rol spelen (fte SEH artsen en aantal IC bedden achter de hand). Dit zal voor een aantal zkhs onbetaalbaar zijn. Mogen ziekenhuizen ook niet meer zorg leveren?? In 2012 is bijna 400 mln meer ingeboekt t.o.v.2011. In 2012 staat de teller daarmee op 19,6 miljard. In 2013 is dit 20,2 miljard, in 2014 20,7 miljard en in 2015 21,5 miljard. ZV's hebben zorgplicht en zijn verder in 2012 alvast voor 700 mln extra gecompenseerd. Laat dit maar rustig over aan Wiegel en zijn vriendje Langejan.
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
De huisartsenposten gaan het nog drukker krijgen door de volgende maatregel van VWS/ZN: sluiting van SEH's. En denk maar niet dat de huisartsen er geld bij krijgen. De 100 miljoen euro is bestemd voor de ziekenhuizen; "een warme sanering".

Het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen wordt fors verminderd. De zorgverzekeraars willen dat de eerste sluiting volgend jaar een feit is. Volgens Pieter Hasekamp, directeur van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN), is dat onvermijdelijk omdat al die posten niet meer te betalen zijn. "De meeste ziekenhuizen hebben zo'n voorziening. Maar is het van deze tijd dat Den Haag vijf of zes eerstehulpposten heeft en Amsterdam zeven?"
Hasekamp benadrukt dat de verzekeraars niet de botte bijl zullen hanteren en in overleg met de ziekenhuizen kijken naar spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. "Dat is een complex proces, want een eerstehulppost is ook de voordeur van een ziekenhuis." Hij kan nog niet aangeven hoeveel posten er dicht moeten. Wel heeft ZN al honderd miljoen euro gereserveerd voor de sanering.

De vereniging van ziekenhuizen NVZ wijst erop dat sluiting van posten enorme gevolgen heeft voor patiënten. "Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil", zegt directeur Margot van der Starre. "Dat maakt het sluiten van spoedeisende hulp heel moeilijk." Het saneringspotje van honderd miljoen is volgens haar niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'. "Het is aan de magere kant."

Dat het ziekenhuislandschap op de schop gaat om de zorg betaalbaar te houden, spraken ziekenhuizen, zorgverzekeraars en Schippers in juni al af. De sluiting van spoedposten is daarvan een invulling.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen kibbelen verder over de ruimte voor extra uitgaven. ZN-voorzitter Hans Wiegel herhaalde gisteren dat ziekenhuizen, door overschrijdingen in voorgaande jaren, volgend jaar niet meer zorg mogen leveren. "Met die analyse zijn de ziekenhuizen het inmiddels eens", aldus Wiegel. Maar Van der Starre ontkent dat ten stelligste: "Er is echt nog ruimte voor groei." Dat moet ook wel, onder andere met oog op de vergrijzing. Ziekenhuizen vrezen wachtlijsten als verzekeraars de nullijn invoeren. Wiegel vindt dat onzin. "Een ziekenhuis kan ook zeggen: we zitten aan ons budget, laten we de buren eens bellen, misschien hebben die nog ruimte."

=---En dat wordt genoemd marktwerking; bellen naar de buren of zij nog budgettaire ruimte hebben.

En hoe moet dat gaan na de concentratie en specialisatie door de ziekenhuizen?
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
die is er alleen als de kippen bij als wij een fout maken voor/door de 2de lijn.
Dus: alles terugsturen!
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
en waar is de IGZ?
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
Naiviteit wordt misbruikt, als wij niet keihard terugsturen worden wij afvalputje vd zorg, alles wat onrendabel of onprettig is voor de veel beter betaalde 2e lijn komt bij ons terecht.
Geplaatst op woensdag 28 september 2011
profielnaam
Dit is grof schandalig; 1) inferieure zorg door specialisten; dbc vangen en GEEN nazorg 2) vervolgens de huisarts het laten opknappen, die dan weer gekort wordt. Remedie tegen deze verwerpelike praktijken: gewoon terugverwijzen naar de ziekenhuizen; eigen rotzooi opruimen; je bent het nanmelijk verplicht ihkv je behandelrelatie.
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's