Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Opinie » HA in de Haarlemmermeer


Tag cloud

HA in de Haarlemmermeer

Opinie
Geplaatst op zondag 20 mei 2001 reacties 0 reacties printen print

20 mei 2001 Julius Marmelstein, huisarts secretaris RHV Haarlemmermeer eo.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag las ik in de bijlage Gezond een column van Peter Bügel, stuwdam heette dit.

In de Nederlandse gezondheidszorg is de huisarts nog steeds poortwachter en ondanks een voorzichtig verzet tegen het huidig beleid bleef de Nederlander begripsvol. Hoe anders dan de gedupeerde treinreizigers.De huisarts behandelt zo’n 95 % van de gezondheidsvragen en vormt zo een financiële stuwdam op voor de duurdere tweede lijn. Dit klinkt bemoedigend en uitnodigend voor jonge aankomende collega’s.

Maar er zijn nadelen die grote gevolgen kunnen hebben. Want de druk om die stuwdam staande te houden is groot. Een aantal collega’s zijn reeds vertrokken omdat ze de lange uren werken tijdens de diensten na een dag zorgverlening niet meer aan konden. Eisende en soms agressieve patiënten die het leven van een overspannen dokter nog zuurder maken. De arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die hierdoor een buitensporige hoogte aannam met de gestegen praktijkkosten maken het inkomensplaatje niet aantrekkelijker.

Over enkele jaren hebben we veel nieuwe huisartsen nodig omdat ouderen die hun goodwill terugkrijgen de mogelijkheid hierdoor krijgen eerder te kunnen stoppen. Hier in Hoofddorp is er nog steeds geen opvolger gevonden voor een huisarts die eerder gestopt is. Het merendeel van de huisartsen die net klaar zijn willen liever parttime gaan werken. Overigens terecht maar dit verhoogt de vraag. Om nieuwe huisartsen te krijgen moeten aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

Ten eerste de huisvesting.

Voordat ik de eerste huisarts in de wijk Toolenburg werd moest er een hoop gebeuren. Na gewogen te zijn in 3 commissies, een groep huisartsen, een commissie van andere eerste lijners met een vertegenwoordiger van het patiënten platform en een meer regionale groep werden van de 80 sollicitanten 3 gekozen; omdat de eerste zijn voorkeur gaf voor het oosten van het land kon ik beginnen.

De Nma maakt het jullie wat dat aan gaat makkelijker dan 13 jaar geleden.

In de advertentie toen stond dat de toekomstige huisarts de bereidheid moest hebben om mee te werken aan een concentratie van een sociaal medische voorzieningen in de wijk. Dit hadden de collega’s al bekokstoofd. Moet je voorstellen na hoeveel sollicitatie brieven het doel in zicht kwam en met zo’n kleinigheid, daar viel mee te leven. De gedachte was een soort HOED avant la lettre want de problemen met het gezondheidscentrum waren zodanig dat dit niet nog een keer geschapen moest worden. Over kosten en hoe het gestalte moest krijgen werd met geen woord gerept. Tot die tijd kreeg ik van de gemeente een prachtig gelegen eenpersoons appartement aan de rand van de wijk toen nog heftig in aanbouw. Het bleek een stevig gesubsidieerde huurwoning te zijn. De sociale medische voorziening bleek in handen van de zich vestigende apotheker te liggen. In het winkelcentrum werd naast de apotheek een ruimte gebouwd waar de eerste lijners in konden vertoeven.
En toen kwamen de prijzen. Je begint net en de drienullen bedragen vliegen al de deur uit. Het rood bij de bank werd roder en met deze keuze van huisvesting begon dit al redelijk paars te kleuren want de prijzen waren fl. 205,- per vierkante meter. En dit nog eens zonder de altijd hoog uitkomende servicekosten.
Zoals jullie weten uit onze acties waren de praktijk onkosten vergoeding ook toen nog van 1985.
Wij, twee fysiotherapeuten en twee huisartsen, protesteerden tegen de hoge kosten en de dreiging met een kort geding van de apotheker, die zich ontpopte als een kleine project ontwikkelaar.
Op een terras met een intermediair hebben het met hem afgedronken want een verstoorde relatie met twee huisartsen daar had de apotheker ook geen behoefte aan.
Mij werd toen van gemeente wegen verzocht om toch zo snel mogelijk een oplossing voor mijn praktijkruimte te zoeken om de woning die ik nu gebruikte vrij te maken voor het doel waarvoor dit bedoeld was.
Onze eisen van spreiding van huisartsen door de wijk en de te hoge huurprijzen deed ons drijven naar hulp van Groen Links die ons argument van een spreiding van huisartsen waardevol achtte omdat in de wijk geconcentreerd zelfstandige bejaarden wonen. Als uitkomst mocht ik de praktijklocatie handhaven als ik maar de subsidie zou betalen.
25.000 gulden armer dus.

Medewerking van de gemeente kreeg een inmiddels gestopte collega ook niet bij zijn start.
Hij kreeg te horen van de gemeente dat hij zich moest vestigen in de sociaal medische voorziening in de wijk en tot die tijd moest hij maar vanuit een keet, de beruchte portocabine, zijn praktijk doen op de grond waar ook de tijdelijke apotheek gevestigd was, dit alles op eigen kosten.
Opvallend was dat deze collega bij zijn keet ook nog 2 parkeer plaatsen moest huren, verplicht!
Terecht probeerde hij in een kort geding het geleden verlies terug te verhalen.
Het bruto inkomen minus de praktijkkosten bij een normpraktijk is rond de anderhalf ton. Maar als je in een nieuwbouwwijk begint met nul patiënten dan duurt het toch gauw twee tot drie jaar voordat er zo’n inkomen opgebouwd is.
De kosten van een woning zijn heden ten dage zijn erg hoog geworden dus wanneer je op zo’n kale Vinex locatie begint zal de bank je niet zomaar een miljoen krediet verlenen. Uiteraard staan hier ook de begerenswaardige huizen van huisartsen maar die begonnen nog op een locatie waar de kavels 50,- gulden per vierkante meter kostten en daarbij een praktijkgrootte hadden/hebben boven de bekende norm.
De gemeente moet een voorwaardelijk beleid scheppen opdat huisartsen zich makkelijk hier kunnen vestigen. Het aantal vacatures is zo groot dat tegenwoordig deze aspecten een doorslaggevende rol in het besluit kunnen spelen.

Ten tweede de diensten

In het takenpakket van de huisarts staat dat hij of zij integrale continue persoonlijke zorg moet leveren. Bedacht in een tijd waarin de huisartsenzorg vorm moest krijgen ten opzichte van de specialisten. Maar de tijden zijn veranderd.
Hoewel er in de samenleving bijvoorbeeld veel minder gewelddadigheid bestaat voelen veel mensen zich onveiliger.We hebben ons leven zo op orde dat we slecht met tegenslagen kunnen omgaan.
Gezondheid komt in het geding omdat dit de plannen doorkruist en zeker bij kinderen die hier in Hoofddorp talrijk aanwezig zijn. Een kind met koorts kunnen ouders al snel een onveilig gevoel geven. En iedereen kent wel een geval dat bijna of fataal afliep. Dit kan zich uiten in de vraag, uiteraard tijdens de weekend diensten, van patiënten vooral in Hoofddorp in het volgende: dokter, ik moet morgen op vakantie maar mijn kind heeft koorts. Ach wat vervelend dat u op vakantie moet! De cynische ondertoon wordt bijna nooit herkend.
De continuïteit van onze zorg zal dit voor het geplande vertrek wel regelen. Het belgedrag vernadert. Zelfs veel kinderen hebben tegenwoordig al een mobieltje. We maken regelmatig mee dat mensen net geland vanuit Schiphol bellen om hun tegenspoed te melden.

De vraag tijdens de diensten is enorm toegenomen.

Bestaat een werkweek alleen al aan zorg uit zo’n veertig uur vaak is de week ook gevuld met overleggen, FTO bijeenkomsten of vergaderingen. Met HAGRO’s bestaande uit zeven tot acht leden betekent dit nog eens dertien tot vierentwintig uur per week extra. De buitenwacht is niet geïnteresseerd hoe de dienst georganiseerd is maar wil alleen een dokter kunnen bereiken wanneer hij of zij dat nodig vindt. En hoewel deze tijd verwerkt is in de tarieven en abonnementshonorarium is deze veel te laag. Daarbij komt nog dat 24 uur of langer werken bij de rest van werkend Nederland goed geregeld is, bij artsen is dit nog niet het geval.

We zijn hier in de Haarlemmermeer bezig een huisartsenpost op te richten. Vijf Hagro’s moeten gaan samenwerken over een groot gebied. Dat dit een aantal eisen met zich meebrengt is voorstelbaar. De eisen zijn dat de huisartsenpost de huisarts geen geld kost. Hierbij moet onderhandeld worden over loon naar werken tijdens deze uren. Assistentie voor het aannemen van de telefoon en het bieden van hulp voor de dienstdoende huisarts is essentieel. De visite rijdende arts moet kunnen beschikken over een auto met chauffeur. Dit heeft een aantal redenen. Vinex locaties zijn op sommige plaatsen verkeersluw opgezet maar onvriendelijk voor de straat zoekende huisarts. U kunt zich voorstellen dat de huisarts uit Zwanenburg verdwaalt in Graan voor Visch op zoek naar nummer 16903. Vrouwelijke collega’s ’s nachts alleen te laten rijden is niet verstandig. Ook de grootte van het gebied vereist kennis. Zoals een taxichauffeur in Londen pas na een examen alleen de stad in mag zo zou hier in de Haarlemmermeer wij kunnen beschikken over zo’n faciliteit.

In november vorig jaar gaven Nijmeegse huisartsen de aanzet tot landelijke acties Het krankzinnige was dat zij moesten betalen om minder last van de diensten te hebben. Onze getergde Els Borst verwijst nog steeds naar de zorgverzekeraars als het om dit geld gaat. De onderhandelingen verlopen stroef en het actie voeren is nog niet van de lucht.
Ook bij dit aspect geldt dat een vestiging aantrekkelijker is wanneer er een goed werkende huisartsenpost bestaat.

Huisvesting van de praktijk is een onderdeel waar de gemeente veel invloed op kan hebben. Een andere structuur van de avond- en nachtdiensten is noodzakelijk om een goede eerste lijnszorg te behouden. Beiden zal geld kosten en ik ben blij dat ik deze belangrijke aspecten voor dit gehoor onder de aandacht heb mogen brengen.

Ik dank u voor uw aandacht.

HA in de Haarlemmermeer


Relevante Artikelen:
HA in de Haarlemmermeer

Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Nog geen reacties
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's