Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Opinie » Chaos


Tag cloud

Chaos

Opinie
Geplaatst op dinsdag 22 mei 2001 reacties 0 reacties printen print

22.05.'01 Hengelo


De oorsprong van alles is CHAOS volgens de oude Grieken. CHAOS is de gapende ,onmetelijke ruimte vol nevel en duisternis. Als de ontwikkelingen binnen de huisartsengeneeskunde zo doorgaan, komen we in deze Chaos terecht, een gapende lege ruimte vol nevel en duisternis. Het begin is er reeds. Ik heb begrepen dat in het Haagse de eerste assistenten zijn gemolesteerd door opgewonden patiënten, die geen huisarts meer hebben en toch zorg proberen te krijgen. In Enschede loopt de tikker van vertrekkende huisartsen zonder opvolgers snel op en daarmee wordt de kans op chaos ook hier groter. Ik zie de volgende situatie:

een LHV bestuur dat onder druk staat, geen duidelijk rampenplan presenteert, akkoord gaat met een aanbod, dat mijlenver afligt van onze oorspronkelijke eisen. ( hier is geen kaasschaafmethode, maar de botte bijl gehanteerd).

Een snel oplopend huisartsentekort, dat leidt tot een dominomodel en uiteindelijk ons zorgsysteem onderuit zal halen. Ik heb nog nergens een goed alternatief voor de huidige eerste lijnszorg gezien en m.n. ouderen, sociaal zwakkeren, chronische patiënten zullen hier de negatieve gevolgen van ondervinden.

Ook nu al loop ik vak - inhoudelijk vast, omdat ik veel tijd kwijt ben met wachtlijstproblematiek, zorgintensieve patiënten, die eigenlijk in de tweede lijn thuis horen en oneigenlijke administratieve taken.

Een toenemend imagoverlies van ons "vak". De broodnodige stroom jonge klaren droogt hierdoor op. Ik heb begrepen dat 25 % van de HAIO's na de opleiding tot het inzicht is gekomen dat zij dit beroep in elk geval niet willen uitoefenen ( met dank voor de verkregen wijdheid). Het betreft mensen die eerst hebben gesolliciteerd en zijn aangenomen door de huisartseninstituten.It would be funny, if it wasn't so sad. Wij zitten ook in een Catch 22, hoe meer wij onze problemen ventileren, des te minder aantrekkingskracht wij hebben.

Al met al dreigt er mi een CHAOS, die mythologische vormen aanneemt. Ik heb het gevoel dat de politiek, ZN, CTG etc. niet doordrongen zijn van de dreigende ellende en denken dat wij een spel spelen voor meer geld.
We kunnen daarom wachten tot we een ons wegen. Mi is het tijd de Rubico over te steken en te laten voelen wat er gebeurt als wij werkelijk de stop uit de zorg trekken middels een staking zonder netten en voor onbepaalde tijd. De Chaos , die dan ontstaat , is nl.de opmaat voor de dodenmars der huisartsengeneeskunde. Een bittere voorproef van een toekomst zonder... Het is dan aan de politiek om te beslissen of men dit wil. Ik denk dat wij onze sociaal-democratische premier en leider hier op moeten aanspreken. Hij schrijft geschiedenis door ons of te redden of ten onder te laten gaan.

Wim Kraaijvanger, huisarts

Chaos


Tags: chaos

Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Nog geen reacties
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's