Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Opinie


Tag cloud

Reactie op Amicon uit Borne

Opinie
Geplaatst op zaterdag 16 juni 2001 reacties 0 reacties printen print

17.06.'01

Geachte heer Everts,

We waren onaangenaam en aangenaam verrast door uw mededeling in de Tubantia van afgelopen zaterdag 16 juni. Dit artikel geeft ons nu de mogelijkheid om op uw uitlatingen te reageren.

Onaangenaam omdat het een wel erg goedkope manier was om uw mening te ventileren over de terechte salaris- en onkostenvergoeding onderhandelingen van één van uw belangrijkste zorgverstrekkers, de huisartsen. Bovendien probeert u ons via het medium van de krant in een negatief daglicht te zetten door er een thema, de zorg in de avond- nacht- en weekenduren, uit te lichten.
Dit thema baart uw verzekerden grote zorgen als dit voor 1 juli a.s. niet goed geregeld wordt. Er zijn weinig huisartsen die het als een vergroting van hun werkgenot ervaren om de diensten te doen, de belasting en druk om ieder moment naar een spoedeisend geval te kunnen worden geroepen, het ongemak voor de partner en kinderen, etc. etc. De meeste huisartsen ervaren wel dat zij de aangewezen groep zijn, die deze zorg kan leveren, en weten dat het bij het vak hoort.

Zoals u waarschijnlijk al weet, het werd de afgelopen tijd meerdere malen door de huisartsen naar voren gebracht, nemen de huisartsen ongeveer 90 % van de zorgvragen voor hun rekening. Dit kan bestaan uit het geven van advies en voorschrijven van neusdruppels bij een verkoudheid tot het constateren van een hartaanval, en verwijzen naar het ziekenhuis, en alle andere klachtjes en kwalen die hier tussen liggen.
Als een dergelijk scala van klachten in het ziekenhuis aangeboden gaat worden, zal de speciale expertise ontbreken om reële vragen van onnozele te onderscheiden. Voor de patiënt is een dergelijke vraag wel in ieder geval aanleiding om hulp te zoeken. In een ziekenhuis zal in ieder geval er meer aanvullend onderzoek gebeuren, dat natuurlijk fors kostenverhogend zal werken.

U stelt dat de huisartsen drammen door te dreigen deze diensten niet meer te willen uitvoeren. Het tegendeel is waar; de huisartsen zijn zoals gezegd eigenlijk de aangewezen groep artsen die genoemde zorg kunnen leveren, voelen zich ook moreel verplicht ten opzichte van hun patiënten goede zorg te leveren, ook in de avond- en nachturen. We zijn tot 1 juli bovendien contractueel gebonden aan afspraken, die door uw medewerkers worden aangeboden.
De individuele huisarts kan zich vaak niet verweren door het gebrek aan expertise over de contracten, het overzien van de individuele financiële gevolgen bij het niet aanvaarden van het contract De tijd en middelen die hem of haar ontbreekt om zich erin te verdiepen en te onderhandelen.
U stelt daar tegenover juristen en andere medewerkers, die zich uitsluitend met deze problematiek kunnen bezighouden. Voor de huisarts, die overdag zijn patiëntgebonden activiteiten heeft, een zeer ongelijke positie. Dat deze situatie al geruime tijd bestaat, is u aan te rekenen. Juist u had in de afgelopen 20 jaar met verbeterde contracten kunnen komen om de vergoeding op een adequaat niveau te brengen en houden. Waarschijnlijk had u andere prioriteiten, hierover meer hieronder.

We zijn wel aangenaam verrast dat u aanbiedt om fl. 7000,-- op jaarbasis op onze vergoeding in te houden, waarvoor we 1020 uur vrije tijd terug krijgen (uitgaand van 1 avond/nachtdienst per week
(15 uur) en 10 weekenddagen (24 uur) per jaar). Het zal voor de patiënten fijn zijn dat ze voortaan een
uitgeslapen dokter op het ochtendspreekuur treffen, die niet meer vermoeid is door het doen van de avond- en nachtdienst.
Het is fijn via uw uitlatingen in de krant bevestigd te zien dat wij, academici ( circa 10 jaar universitaire opleiding) in de diensten dus ongeveer 7 gulden per uur betaald krijgt. Voor dat bedrag mogen ook de partners van sommige huisartsen op dienstavonden en -weekenden verplicht in huis blijven om aanwezig te zijn de telefoon aan te nemen als de huisarts een visite moet maken.
U bespaart dan (voor de 255 Twentse huisartsen) 1.785.000,00 gulden. Dit geld, door de verzekerden opgebracht, kunt u inzetten om andere artsen te bewegen om 365 dagen in het jaar, iedere avond en nacht en alle weekenden, de zorg voor uw 500.000 cliënten te verzorgen.
We zijn benieuwd wie u voor dit fantastische bedrag kunt strikken om deze zorg te leveren. Wij begrijpen dat u de verzekerden naar de ziekenhuizen in de regio wil laten gaan, we hopen voor u dat de ziekenhuisdirecties de zorg in de avond en nacht voor uw verzekerden kan en wil overnemen. Als er
door allerlei kwaaltjes en onnozelheden, die nu door de huisarts worden opgevangen en die dus niet in de dure tweede lijn komen, wachttijden bij de EHBO ontstaan, zal het een kwestie van tijd zijn dat een wel reëel en ernstig probleem een patiënt door de verstopping op de Eerste Hulp fataal wordt.
Door niet meer te betalen voor de diensten, die wij dan niet meer hoeven te doen, ontlast u ons tevens van een voor ons belangrijke verantwoordelijkheid.

In geval van ziekte, vakantie of andere onmogelijkheid de diensten te doen, is de huisarts verplicht zelf voor vervanging te zorgen. Een waarnemer voor bovengenoemde tijden kost de huisarts rond de
30.000,-- per jaar, gesteld dat er een waarnemer gevonden kan worden die op basis van het LHV-normtarief wil werken, tegenwoordig worden allerlei opslagen geëist of andere voorwaarden gesteld. In het andere geval worden de collega-huisartsen met een verzwaring van hun werklast geconfronteerd.
Ik ken geen enkele ondernemer die zich een dergelijk verliesgevende activiteit, of het risico daarop, langer dan een paar weken kan veroorloven of wil volhouden. Zoals u weet, is de verzekering die dit risico afdekt, voor de meeste huisartsen met meer dan 300% gestegen. We zijn blij dat u ons in de gelegenheid stelt dit risico af te stoten.

U schrijft dat u geen geld heeft voor het verhogen van deze kostenpost. Wij kunnen er een paar voor u verzinnen:
- de skyboxen en sponsoring van FC Twente. We hebben ooit gehoord dat u FC Twente voor 5.000.000 sponsort. We weten eigenlijk niet welke zorg uw verzekerden voor dit geld van de voetbalvereniging krijgen, en trouwens, de recente publiciteit rond de huisartsen geven u een veel grotere gratis naamsbekendheid.
- de gigantische overheadskosten van gebouwen
- de overtolligheid van onbekwaam controlerend personeel, etc. etc.

We begrijpen dat u het vervelend vindt dat u een deel van de ziekenfondspremie niet meer kunt aanwenden voor bovengenoemde activiteiten,maar misschien denken uw verzekerden, die de zorg behoeven en daar voor betalen, daar anders over ? Misschien kan de sponsoring van FC Twente wat minder nu ze pas een speler (Jan Hesseling of Vennegoor) voor 20 miljoen verkocht hebben.

Tenslotte zult u ons voor de rechter dagen als we de patiënt direct voor de geleverde zorg willen laten betalen. Het is in Nederland toch vrij gewoon dat voor een geleverde prestatie betaald moet worden. In goed vertrouwen sturen de meeste huisartsen eenmaal per kwartaal een nota, door allerlei factoren kan het zijn dat hij voor een consult in het begin van het kwartaal pas aan het eind van het volgend kwartaal betaald krijgt. Een van deze factoren is de logge bureaucratie van de verzekeringsmaatschappijen die ervoor zorgen dat een huisarts pas laat uitbetaald wordt. Wij hebben nog nooit van onze bakker of supermarkt (ook vrije ondernemers) het aanbod gekregen om het brood en boodschappen drie maanden later te mogen afrekenen, laat staan dat we het in ons hoofd halen om daarover een kort geding aan te spannen.

Wij wensen u sterkte met het organiseren van de avond- en nachtzorg voor uw verzekerden.
We hopen dat u geen schadeclaims en rechtszaken van patiënten zult gaan krijgen als u niet aan de zorgplicht voor uw verzekerden kunt voldoen of dat er door gebrekkige alternatieven calamiteiten ontstaan.

De huisartsen in Twente staan zeker niet afwijzend tegen het doen van avond- en nachtdiensten, zoals u suggereerde in het artikel, wel tegen de vergoeding die er tegenover staat. Als voor een voetbalspeler 20 miljoen betaald kan worden, kan er ook geld gevonden worden om een goed georganiseerde en capabele groep zorgverleners te belonen voor het werk dat ze verrichten.
Het is maar waar u de prioriteiten legt, ook na 1 juli.


Met vriendelijke groet,


HAGRO Borne

PS Wij vroegen ons nog af welk telefoonnummer uw verzekerden na 1 juli kunnen draaien in het geval van een snotneus, vergeten medicatie, beroerte of hartaanval ?


Reactie op Amicon uit Borne


Tags: reactie | amicon | borne

Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Nog geen reacties
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's