Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Dihag » Psychoses en diabetes gaan vaak samen


Tag cloud

Psychoses en diabetes gaan vaak samen

Dihag
Geplaatst op woensdag 22 december 2010 reacties 0 reacties printen print

Bij een patiënt die bekend is met recidiverende psychoses denkt u als huisarts niet meteen aan diabetes. Maar dat zou u toch wel moeten doen.

Psychoses en diabetes gaan vaak samen

Psychoses en diabetes gaan vaak samen
Bij een patiënt die bekend is met recidiverende psychoses denkt u als huisarts niet meteen aan diabetes. Maar dat zou u volgens een Zweedse en Britse psychiater, aanwezig op de EASD* te Stockholm, soms wel moeten doen. Aldus Berry van der Steen**, een van bezoekers van het recente EASD-congres.
Mensen met psychoses, bv. schizofrenie, hebben een verhoogd risico op DM2. Wel tot drie keer zo hoog als leeftijdsgenoten zonder psychoses. Bovendien treedt de DM2 op jongere leeftijd op. Naast sterfte door suïcide is sterfte door hart- en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak. De levensverwachting bij mensen met psychoses is daardoor 10 tot 20 jaar korter.

Mogelijke verklaringen
Er zijn meerdere verklaringen om dit fenomeen te duiden. Mogelijk hebben mensen met psychoses een genetische aanleg om obesitas en DM2 te ontwikkelen. Ook de levensstijl is een belangrijke factor. De leefstijl is vaak niet gezond, een hoog percentage van mensen met psychoses zijn rokers, en er is vaak een gebrek aan lichamelijke beweging. Medicatie tegen psychoses doet ook een duit in het zakje. De sufheid en lichamelijke traagheid dragen niet bij aan een actieve leefstijl. Mogelijk heeft de medicatie ook een direct effect op hongergevoel, op een versnelde maagontlediging, en mogelijk draagt het bij aan het ontstaan van insulineresistentie. Gewichtstoename van 5-10 kg na starten met anti-psychotica is niet ongewoon.

Ook speelt de toegankelijkheid tot gezondheidsvoorzieningen een rol. Mensen met een psychiatrische stoornis doen minder vaak een beroep op de gezondheidszorg. Bij klachten als moeheid denken artsen eerst aan bijwerkingen van medicatie en niet aan DM2. Zeker in een psychiatrische setting zullen klachten eerst als mentaal worden geduid. Een weegschaal, labformulieren en een bloeddrukmeter worden door psychiaters niet dagelijks gebruikt.

Leefstijlverandering lastig, maar mogelijk…
Daardoor blijft DM2 bij mensen met psychoses vaak een niet ontdekte ziekte. Volgens de Zweedse en Britse psychiater is binnen een psychiatrische setting maar de helft van de diabeten bekend. En indien wél bekend is de behandeling vaak ondermaats. Zo kreeg slechts 5% een statine.
Leefstijlverandering is lastig maar wel mogelijk. Zo was er een hoog percentage ex-rokers en waren er succesvolle beweegprogramma’s. Een op het individu afgestemde interventie werkte het beste. Maar dat is voor de huisarts geen nieuws…

*EASD - European Association for the Study of Diabetes.  Het is een academische non-profit organisatie -  opgericht in 1965 – die excellentie in diabetesbehandeling bevordert door research en (na)scholing.
**Berry van der Steen, huisarts & kaderarts diabetes
DiHAG – Diabetes Huisartsen Advies groep Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Nog geen reacties
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's