Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Nieuws » Verwachting: zonder vrij verkrijgbare pijnstiller vaker ziek thuis


Tag cloud

Verwachting: zonder vrij verkrijgbare pijnstiller vaker ziek thuis

Nieuws
Geplaatst op vrijdag 6 oktober 2006 reacties 2 reacties printen print

Verantwoorde en tevreden gebruikers zelfzorgpijnstillers

Verwachting: zonder vrij verkrijgbare pijnstiller vaker ziek thuis

Bijna negen op de tien Nederlanders (85%) slikt vrij verkrijgbare pijnstillers in het geval van pijnklachten. Hoofdpijn is daarbij de meest voorkomende klacht. Het gaat dan vooral om pijnstillers als paracetamol en ibuprofen. Als pijnstillers niet vrij verkrijgbaar zouden zijn, verwacht één op de vijf Nederlanders gemiddeld veertien dagen per jaar ziek thuis te blijven. Werkenden verwachten gemiddeld elf dagen ziek thuis te blijven, mensen die niet werken verwachten negentien dagen in de lappenmand te zitten. Het gevolg is betekent verzuim op het werk en sociale afspraken en zorgplicht die niet kunnen worden nagekomen. Dit alles blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, dat werd gehouden onder ruim 1000 respondenten ouder dan 16 jaar, in opdracht van Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

Verantwoord gebruik
Als algemene conclusie stelt Neprofarm dat Nederlanders verantwoord met vrij verkrijgbare pijnstillers omgaan. Het gebruik van pijnstillers is maatschappelijk ingeburgerd en is niet meer weg te denken uit de samenleving.

Als men na een week slikken van vrij verkrijgbare pijnstillers nog steeds last heeft van pijn, gaan vier op de vijf mensen naar de huisarts. Tweederde van de gebruikers gebruikt één keer per maand of minder een pijnstiller (68%). Daarnaast houdt 87 procent zich aan de maximale dosering zoals vermeld in de bijsluitertekst.

Tevredenheid en veiligheid
Ruim 90 procent (91%) van de Nederlanders geeft aan tevreden te zijn over de werking van vrij verkrijgbare pijnstillers. Ruim vier op de vijf Nederlanders zijn van mening dat de pijnstiller die ze gebruiken veilig is. Het overgrote deel van de Nederlanders die wel eens vrij verkrijgbare pijnstillers gebruiken (96%), ervaart geen bijwerkingen. Bij 85 procent werkt de pijnstiller binnen het uur.

Meer dan de helft (59%) gebruikt vrij verkrijgbare pijnstillers naar eigen inzicht bij incidentele pijnklachten; men vraagt over het algemeen geen advies. Wanneer men wel raad vraagt, wordt het meest een arts geconsulteerd (19%). Slechts één op de tien mensen vraagt advies in de apotheek (5%) of bij een drogist (5%).

Hoofdpijn
Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht waarbij vrij verkrijgbare pijnstillers worden geslikt. Spierspanninghoofdpijn en hoofdpijn door stress komen het meest voor (39% en 32%). Wat daarbij opvalt, is dat jongeren (16-30 jaar) vaker pijnstillers gebruiken bij hoofdpijn door stress dan de groep 60-plussers (43% versus 22%).

Onder meer koortsklachten en rugpijn worden als andere voorkomende klachten genoemd waarbij pijnstillers gebruikt worden (27% en 19%).

Andere opmerkelijke uitkomsten:

 • Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller (80%), gevolgd door ibuprofen (41%);
 • Ibuprofen wordt het meest gebruikt door jongere mensen (16-30 jaar) (59% tegenover 41% gemiddeld);
 • onder ouderen die zelfzorgpijnstillers gebruiken (60 jaar en ouder) is paracetamol het populairst: negen op de tien 60-plussers maken hier gebruik van;
 • mannen zeggen vaker nooit pijnstillers te slikken dan vrouwen (22% van de mannen slikt nooit pijnstillers, tegen 7% vrouwen);
 • mannen nemen vaker bij een kater een pijnstiller (13% van de mannen die pijnstillers slikken bij hoofdpijn). Bij vrouwen is dit vier procent;
 • negen op de tien Nederlanders die zelfzorgpijnstillers slikken, zeggen niet méér te gaan gebruiken als deze makkelijker verkrijgbaar zijn (92%);
 • éénderde van de Nederlanders die zelf vrij verkrijgbare pijnstillers kopen (33%), koopt deze wel eens bij de apotheek. De meeste Nederlanders die vrij verkrijgbare pijnstillers kopen (63%), kopen deze bij Kruidvat;
 • bijna driekwart van de gebruikers van vrij verkrijgbare pijnstillers (71%) geeft aan het advies in de bijsluiter te volgen.
 • In 2005 bedroegen de consumentenuitgaven aan zelfzorgproducten 568 miljoen euro. Dat komt neer op € 34,80 per hoofd van de bevolking. Aan zelfzorgpijnstillers gaf de Nederlander in 2005 gemiddeld € 3,92 uit. Dat is minder dan in de meeste andere Europese landen (Duitsland € 5,76, België € 8,31 en Verenigd Koninkrijk € 9,01 (bron: IMS Health)).  Voeg een nieuwe reactie toe  Reacties

  profiel Anoniem
  Geplaatst op zondag 8 oktober 2006
  profielnaam
  Bij (heftige) pijn wordt gauw gegrepen naar een middel, dat het volgens de reclame "geweldig" doet.
  Bijsluiters worden (juist dan) niet of nauwelijks meer gelezen.

  Het is verbazingwekkend hoe vaak mensen bijvoorbeeld NSAID's slikken, terwijl dit vanwege contraindicaties of mogelijke interacties zeer ongewenst is.

  Een overdosis (zelfgekochte) paracetamol is misschien te prefereren boven andere suicidemogelijkheden, maar toch.

  Als men in Nederland verder wil met automatiseren, zou het verkrijgen van deze middelen alleen maar moeten kunnen na het checken van een medicijnpas, waarop alle gebruikte medicatie en eventuele contraindicaties zijn vastgelegd.

  Hoewel, een buurman of familielid heeft vaak nog wel wat liggen, "wat geweldig goed helpt", dus waterdichte garanties krijg je nooit.

  Roelof Moes
  apotheekhoudend huisarts
  profiel Anoniem
  Geplaatst op zondag 8 oktober 2006
  profielnaam
  Dit TNS-NIPO onderzoek is wel erg positief over pijnstillers en negeert alle ellende en verzuim erdoor veroorzaakt. Uit onderzoek in de huisartsenpraktijk blijkt dat 4,2% van de volwassenen chronisch dagelijkse hoofdpijn hebben. Dat komt dan weer voor 75% door overmatig gebruik van veelal vrij verkrijgbare pijnstillers. Het is duidelijk dat vrij verkrijgbare pijnstillers meer hoofdpijn en dus ziekteverzuim veroorzaken, dan dat ze oplossen. Dit is geen pleidooi voor beperking vrije verkrijgbaarheid. Wel een pleidooi voor alertheid op chronisch dagelijkse hoofpijn. Een tevens een pleidooi voor aan kaak stellen van kul-ondrzoek door de branche van direkt belanghebben, te weten Nefarma, en TNS-NIPO die zoiets onder de maat uitvoert.
  Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

  Altijd toegang tot het laatste nieuws
  Reageer en communiceer met andere huisartsen
  Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
  Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
  Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

  [Klik hier om u aan te melden]

  Advertentie  Categorieën

  Laatste reacties

  Publieke Poll

  Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
  Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
  Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
  Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
  Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
  Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

  HuisartsVandaag +Plus

  gevraagd
  gevraagd
  gevraagd
  gevraagd
  gevraagd

  Word lid en kom in contact met collega's
  Kantooruren
  Diensturen
  Diensturen
  Diensturen
  Diensturen
  Diensturen
  Kantooruren
  Diensturen
  Diensturen
  Diensturen
  Diensturen
  Diensturen

  Word lid en kom in contact met collega's