Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Nieuws » Geen duidelijk bewijs dat Tamiflu complicaties bij influenza voorkomt


Tag cloud

Geen duidelijk bewijs dat Tamiflu complicaties bij influenza voorkomt

Nieuws
Geplaatst op maandag 7 december 2009 reacties 0 reacties printen print

Een bijgewerkte expert review toont aan dat er geen duidelijk bewijs dat de antivirale geneesmiddelen die meest gebruikt worden tegen influenza zoals oseltamivir (Tamiflu) complicaties voorkomen zoals longontsteking bij gezonde mensen, volgens een gezamenlijk onderzoek door de BMJ en Channel 4 News.

Geen duidelijk bewijs dat Tamiflu complicaties bij influenza voorkomt

De beweringen over de effectiviteit van oseltamivir tegen de complicaties zijn een belangrijke factor in beslissingen van regeringen over de hele wereld om deze geneesmiddelen op voorraad te houden als onderdeel van de wereldwijde pandemie draaiboeken. De Britse regering heeft hieraan ruim 5 miljoen euro aan gespendeerd.

De expert review gepubliceerd op de BMJ.com  heeft geleid tot een gezamenlijk onderzoek van Channel 4 News en de BMJ van oseltamivir. Een artikel   is gepubliceerd op bmj.com en een film van het onderzoek zal worden uitgezonden op Channel 4 News .

Cochrane Library
De studie, een evaluatie van een in 2006 gepubliceerde studie in The Cochrane Library erkent dat oseltamivir en andere neuraminidase-remmers een bescheiden effect hebben op het terugdringen van griepachtige verschijnselen en de besmettelijkheid van andere gezonde volwassenen met ongeveer één dag, maar de onderzoekers zeggen dat er onvoldoende gepubliceerde gegevens zijnom te weten of oseltamivir complicaties vermindert in verder gezonde volwassenen.

Dr Fiona Godlee, Editor Chief van de BMJ, waarschuwt dat deze geactualiseerde herziening belangrijke vragen over de effectiviteit onopgelost laat. "Regeringen over de hele wereld hebben miljarden ponden geïnvesteerd in een medicijn dat de wetenschappelijke gemeenschap op dit moment niet goed kan," zegt ze.

Roche, die oseltamivir produceert, heeft naar schatting een omzet van meer dan 1,6 biljoen euro alleen al dit jaar. Het gebruik van neuraminidase-remmers, met name oseltamivir, is fors toegenomen sinds de influenza A/H1N1 pandemie is begonnen in april 2009. Bij het ontbreken van een effectief vaccin en vanwege de weerstand tegen de vorige middelen die gebruikt werden tegen griep, werden neuraminidase-remmers gezien als het antwoord op de pandemie.

Analyse 20 gepubliceerde studies
Het onderzoeksteam, onder leiding van professor Chris Del Mar van Bond University in Australië, analyseerde 20 gepubliceerde studies die gericht zijn op preventie, behandeling en bijwerkingen. Echter hun onderzoek werd bemoeilijkt door het "gebrek aan goede gegevens" beschikbaar van auteurs en Roche. Vandaar dat het team acht belangrijkste studies die nooit volledig werden gepubliceerd en waren opgenomen in een eerdere herziening niet meenam in de review omdat zij niet in staat waren zelfstandig de resultaten te verifiëren. Het team concludeerde dat ze geen vertrouwen hebben dat oseltamivir het risico vermindert op complicaties van influenza bij gezonde volwassenen, en niet geloven dat het mag worden gebruikt in de routine behandeling en controle van seizoensgebonden influenza.

Dit onvermogen om toegang te krijgen tot gegevens betekent dat eerdere gegevens over de effecten van oseltamivir op griep complicaties onbetrouwbaar kunnen zijn, en ze roepen regeringen op om het opzetten van studies om de veiligheid van neuraminidase-remmers te controleren.

Professor Nick Freemantle en dr. Melanie Calvert van de Universiteit van Birmingham onderzochten observationele studies gebaseerd op een lijst die aan de Cochrane auteurs door Roche gegevens was. Zij concluderen dat "oseltamivir het risico van longontsteking kan verminderen in verder gezonde mensen die griep hebben. Toch is het absolute voordeel klein, en daarbij moeten ook de bijwerkingen en de veiligheid worden overwogen."

Kritiek over gegevens
Ze zijn kritisch over de gegevens en zeggen: "Interpretatie van de studies was moeilijk ... Het lijkt waarschijnlijk dat sommige patiënten werden opgenomen in meerdere studies, die het vermogen ondermijnen om onafhankelijke schattingen te geven van deze studies."

Professor Freemantle zegt dat hij "weinig bewijs voor het wijdverbreide gebruik van oseltamivir vindt." Hij voegt eraan toe: "We hebben opmerkelijk weinig financiele middelen en het is verrassend om te zien dat een dergelijke grootschalige gebruik van oseltamivir plaatsvindn. Maar ik veronderstel dat als je eenmaal veel van deze middelen gekocht hebt dat het een beetje is zoals de situatie met wapenbezit in de VS. Als je een geweer in het huis hebt is het veel gemakkelijker om het te gebruiken. Maar het betekent niet dat je hiermee het juiste doet."

Dr Fiona Godlee en professor Mike Clarke, directeur van de Britse Cochrane-centrum, zeggen deze geactualiseerde herziening belangrijk is omdat het niet alleen de effectiviteit van oseltamivir ter discussie stelt maar ook het hele systeem waarbij medicijnen worden geëvalueerd, gereguleerd en bevorderd.

In een redactioneel artikel in de BMJ, wordt aangegeven dat er een nieuwe mondiale wetgeving moet komen om ervoor te zorgen dat "zodra een proces is afgerond, er een gemakkelijke toegang tot de ruwe gegevens moet zijn die achter de analyses gebruikt worden om te komen voor een vergunning en de marketing van een geneesmiddel."

"Als grote hoeveelheden publiek geld, en grote hoeveelheden van het publieke vertrouwen, worden geïnvesteerd ine en geneesmiddel, moeten de volledige gegevens toegankelijk zijn voor controle door de wetenschappelijke gemeenschap," besluiten ze. "In afwachting van volledige openbaarmaking en onafhankelijke analyse van de ruwe gegevens van Roche, blijvende risico's en voordelen van oseltamivir onzeker."

In een reactie zegt Roche dat ze "sterk geloven in de robuustheid van de gegevens". Ze wijzen erop dat volledige toegang tot de gegevens is verleend aan regeringen en regelgevende instanties.

Als gevolg van dit onderzoek, heeft Roche toegezegd om alle onderzoekssamenvattingen van oseltamivir - met inbegrip van belangrijke gegevens - beschikbaar te stellen op een met een wachtwoord beveiligde site. Maar tot die tijd zeggen de Cochrane auteurs dat "alle claims met betrekking tot een vermindering van het risico van ernstige complicaties bij influenza bij gezonde volwassenen nog steeds niet kan worden geverifieerd."Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Nog geen reacties
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's