Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Nieuws » Het volledige rapport Tabaksblat


Tag cloud

Het volledige rapport Tabaksblat

Nieuws
Geplaatst op donderdag 5 april 2001 reacties 0 reacties printen print

Een gezonde spil in de zorg

De commissie Toekomstige Financieringsstructuur Huisartsenzorg is eind 2000 ingesteld om aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een onafhankelijk advies uit te brengen over een toekomstbestendige systematiek voor de financiering van de huisartsenzorg. Het advies van de commissie Tabaksblat is op 5 april 2001 aan de minister aangeboden.

De commissie heeft geconstateerd dat de huidige financieringswijze de noodzakelijke modernisering van de huisartsenzorg belemmert. Om de huisartsenzorg ook in de toekomst te kunnen laten functioneren als spil van de gezondheidszorg, acht de commissie een ingrijpende herziening en vereenvoudiging van de financieringswijze noodzakelijk. Ze adviseert daarom een eenduidige financieringssystematiek, die is opgebouwd uit twee boxen waarlangs de financiering plaatsvindt: ��n box voor de praktijkkosten en ��n voor het inkomen van de huisarts. Hierdoor worden deze financieringsstromen gescheiden.

De systematiek geldt voor alle soorten huisartsvoorzieningen. Geen enkele organisatievorm wordt uitgesloten. Tevens adviseert de commissie om prikkels voor onder andere samenwerking in te brengen in het model. Over de samenstelling en hoogte van de bedragen die via de boxen worden gefinancierd, vinden zowel op landelijk als lokaal niveau onderhandelingen plaats tussen de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders. Op deze wijze kan flexibel worden ingespeeld op onderlinge verschillen tussen huisartsenvoorzieningen in Nederland.

Betrokken partijen dragen hierdoor meer eigen verantwoordelijkheid en van hen wordt een proactieve rol verwacht. De re�le zorgbehoefte van de pati�nt dient het aanbod te bepalen, in plaats van andersom. Zorgverzekeraars (zowel ziekenfondsen als particulier), met zorg- en acceptatieplicht, zijn verantwoordelijk voor het aanbod van huisartsenzorg; huisartsen houden zich zo veel mogelijk bezig met pati�ntenzorg en ze voldoen aan kwaliteitsnormen. Met elkaar dienen zij afspraken te maken over het zorgaanbod.Niet alleen zorgverzekeraars en huisartsvoorzieningen, maar ook de pati�ntenorganisaties spelen daarbij een belangrijke rol.

Via dit geheel aan voorstellen wordt het aanvaarde streven naar vraagsturing binnen de huisartsenzorg vormgegeven. De consequentie hiervan voor het inkomensbeleid en de kostenbeheersing door de overheid is dat zij als instrumentarium overhoudt: het bepalen van de inhoud van het totale basisverzekeringspakket en de procentuele premiestelling.
 
 
 
Een gezonde spil in de zorg Rapport Tabaksblat

Het volledige rapport Tabaksblat


Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Nog geen reacties
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's