Inloggen

sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
wachtwoord vergeten?
onthoud mij
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren

Wachtwoord opvragen

sluiten
Vul hieronder uw e-mailadres of gebruikersnaam in en
wij zenden u een nieuw wachtwoord toe.
Nog geen lid?
Klik hier om u te registreren
Home » Nieuws » Nieuws » Nieuwe poll HuisartsVandaag, zijn huisartsen zelf verantwoordelijk opvolgingsprobleem praktijk


Tag cloud

Nieuwe poll HuisartsVandaag, zijn huisartsen zelf verantwoordelijk opvolgingsprobleem praktijk

Nieuws
Geplaatst op woensdag 5 mei 2010 reacties 1 reactie printen print

In Drenthe zijn 4 praktijken gesloten, dit geeft grote problemen voor de overblijvende huisartsen en huisartsenpost.

Nieuwe poll HuisartsVandaag, zijn huisartsen zelf verantwoordelijk opvolgingsprobleem praktijk

Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor verlening van huisartsenzorg. De overblijvende huisartsen of de Zorgverzekeraar die huisartsenzorg voor haar verzekerden moet inkopen.

Geef uw stem rechts op de pagina....

 

Link

Huisartsenpraktijken in Emmen dicht zonder opvolger
Drentse huisartsen werven op huisartsenbeurs collegae
Jonge huisartsen willen niet naar platteland, stand op huisartsenbeurs

1. Geschreven door Walvis Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 05-05-2010 16:34 - Geregistreerd
 
Kijk eens anders tegen de zorg van morge
Ik verbaas mij als niet medicus, maar wel dagelijks betrokken met de eerstelijn en daaronder ook vele huisartsen, over het kennelijke gebrek aan visie op de toekomst bij enkelen. De opmars van de vrouwelijke huisartsen is al jaren aan de gang. Het is onmiskenbaar, dat daardoor de huisartsgeneeskunde verandert en nog verder zal veranderen. Maar de feminisering zal ook andere specialismen blijvend veranderen. Ik vind het een goede zaak, dat de huisartsgeneeskunde verandert. Het gaat mij om de kwaliteit die geleverd wordt. Het gaat mij niet om het aantal uren dat men werkt. Ik denk zelfs dat kwaliteit en uren soms omgekeerd evenredig met elkaar gepaard gaan. Het is geen verdienste om bijv. 60 uur of meer per week te werken. Het is een verdienste de patiëntenzorg zo te organiseren, dat patiënten een huisartsenpraktijk en een HAP kunnen bereiken, dat ze adekwaat geholpen worden door medici en/of assistentes die heel bewust met hun vak bezig zijn. Verder bestrijd ik, dat er weinig vrouwelijke huisartsen zijn die praktijkeigenaar willen worden. Ze zijn er, maar moeten daarin qua facilitering ondersteund worden. Ik denk dan aan samenwerkingsverbanden met meerdere praktijken waarbinnen het dienstig is een praktijkmanager aan te stellen die zich bezig houdt met het "shared service center" dat ik voor mij zie; afsprakenbureau, personeelsbeleid, contacten met de verzekeraars, declaraties. In dat verband vind ik gezondheidscentra, AHOED, GOED goede ontwikkelingen. En er zijn voldoende best practices aan te reiken om te ondersteunen, dat dat best goed samen kan gaan met eigen verantwoordelijkheid dragen. Ik wil pleiten om de toekomstige huisartsgeneeskunde zo in te richten dat de patiënten zich nog steeds welkom weten bij de poortwachter in de zorg.
 

 

 

2. Geschreven door Sjef Willemen Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 05-05-2010 15:45 - Geregistreerd
 
Langzaam en zorgvuldig lezen wil nog wel
Je moet natuurlijk wel langzaam en zorgvuldig lezen beste medicijnman. 
 
Schat het door mijnn vrouw, bepaald GEEN, kk, op 60-70 uur per week. 
 
Het gaat mij nogmaals om mensen, meestal jonge dames, die enkele dagdelen spreekuurtjes doen, geen ondermers willen zijn en die zich meestentijds onttrekken aan niet patientgebonden maar oh zo noodzakelijke activiteiten tbv de huisartsengeneeskunde. 
 
Dat heeft met diskwalificeren niets te maken maar is een oprechte mening. 
 
Vriendelijke groet 
 
Sjef Willemen, huisarts te Hengelo(O)
 
3. Geschreven door medicijnman op 05-05-2010 05:47 - Geregistreerd
 
K-kop Willemen!!
Je vrouw werkt maar 32 uur?? Grappig.... 
 
Voor de oppervlakkige niet meer wetende verzuurde buitenstaander is zij misschien wel een K-kop: 32 uur werkend, Hidha in dienst voor het echte werk en verder vooral moeder. 
 
Diskwalificeer niet op basis van geslacht en leeftijd een hele generatie collega's, wil je? Ik werk dagelijks met die zelfde collega's die het vak uitoefenen met een inzet, waar jij je zelf graag aan zou willen spiegelen.
 
4. Geschreven door Sjef Willemen Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 05-05-2010 04:00 - Geregistreerd
 
Wat is een Kutte Kop?
Even voor de duidelijkheid! 
 
Ook ik heb een vrouw tevens huisarts die vanaf 1984 samen met mij en een maat partime werkend, jawel, gedurende meer dan 26 jaar een praktijk draaien van ongeveer 8000 patienten inmiddels. 
 
De eerste 10 jaar gebeurde dat zonder enige vorm van steun als het ging om de diensten die dienden te worden gedaan. Met andere woorden 168 uur per week met zijn drieen. 
 
Ik heb in het geheel geem moeite met het feit dat er pertime gewerkt wordt voor de duidelijkheid, wel met het gegeven dat er  
een ongelofelijk aantal vrouwelijke huisartsen is die het wel "best"vinden om een "baantje"te hebben bestaande uit 4 dagdelen per week een spreekuur waarin ze gemiddeld 5 mensen per uur zien en die zich vervolgens onttrekkenaan wat er tot "de rest" behoort, te weten het ondernemers deel. 
 
Mijn vrouw doet bijvoorbeeld: 
 
* Naast 32 uur per week spreekuur  
* Naast de 250 uren diensten 
* De volledige administratie 
* Het complete personeelsbeleid voor  
6 assistenten en POH-ers 1 Hidha  
en een waarnemer. 
* Is actief lid van de nascholingsclub 
* actief betrokken bij de HHV en  
* Immer aanspreekbaar in geval van  
Calamiteiten 
 
Dat ze daarnaast een huishouding voert en moeder is voor drie adolescente zonen laten we maar even onbenoemd. 
 
Mijn maat en ik hebben ongeveer op gelijke wijze bijgedragen als het ging om ons vak en de betrokkenheid bij van alles en nog wat als bestuurlijke feiten en inspanningen daartoe getroost. 
 
Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik inhoudelijk immer mijn steentje heb bijgedragen. 
 
Onze kracht was en is dat we al die 26 jaar vrienden, dokters en ondernemers waren die er voor 100% voor gingen als het gaat om ons vak! Met alle lusten en alle lasten. 
 
Nu zweven er een naar schatting 1500 meestentijds jonge vrouwelijke collegae boven de markt, die het wel aardig vinden af en toe een spreekuur te doen of een goed betaalde waarneming op een huisartsenpost. Mocht niet al te lang geleden meemaken hoe een jonge dame net een week klaar 25 euro per uur meer ving dan de oude rot, terwijl zij er in slaagde in dezelfde periode waarin ik 60 mensen zag er ongeveer 15 bediende... 
 
Kutte koppen zijn wat mij betreft mensen die het wel best vinden. Die geen verantwoording willen nemen, omdat hun vriendje al een goed betaalde baan heeft, uiteraard in het Westen en niet in Emmen. 
 
Geen onderneemsters die verantwoording willen nemen. 
 
Zou graag eens wat cijfers lezen over het aantal praktijken dat wordt overgenomen door gemotiveerde "zusters"in het vak, om mijn part doe je het met zijn tweeen. 
 
Ik blijf bij mijn standpunt dat in ons land op dit moment huisartsengeneeskunde wordt bedreven door een snel verouderend stel mannen, naast degenen die in dienst van anderen niet de verantwoordelijkheid nemen die wat mij betreft hoort bij het prachtige vak dat huisarts zijn is. 
 
Vind eigenlijk ook dat je het feitelijk niet kunt maken om zoiets als een "baantje" te zien, waarvan acte!  
 
Heb niks tegen partime werken wel tegen gemakzucht. 
 
Sjef Willemen, huisarts te Hengelo(O)
 
5. Geschreven door medicijnman op 05-05-2010 00:36 - Geregistreerd
 
sjef toch.....
Bedenk eens dat veel mensen van jouw generatie fulltime konden werken, omdat thuis een echtgenoot fulltime thuis was. Je werkte misschien we 70-80uur id week, omdat je vrouw het thuisfront regelde. 
 
Mijn vrouw en ik zijn 'parttime' werkende huisartsen. Beiden hebben we een gezin met 4 kinderen en werken we 55 uur p.p. per week (apotheekhoudende praktijk van 3400ptn). Samen werken we dus niet 70-80uur in de week, maar 110. Vele jonge mannelijke en vrouwelijke huisartsen hebben werkende echtgenoten en werken samen veel en veel meer dan jouw generatiegenoten.
 
6. Geschreven door rensing Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 04-05-2010 23:59 - Geregistreerd
 
emmen
"kuttekoppen"". Foei sjef, ga je mond spoelen. 
Wat je met dat soort kwalificaties bereikt is slechts dat jong en oud boos naar elkaar gaat wijzen. 
Terwijl noch jong noch oud het kunnen helpen dat in Emmen het stoplicht op rood springt en dan weer op groen, maar dat er verder niet zoveel is te doen. 
Realiteit van de feminiserung van de ha-populatie is dat veel jonge vrouwelijke huisartsen partners hebben die - meestal ook hoog opgeleid- in het noorden en oosten van Nederland geen emplooi kunnen vinden.
 
7. Geschreven door L.M. Voorkamp Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 04-05-2010 20:37 - Geregistreerd
 
.....koppen
Beste Sjef, 
Als vrouwelijke, full time werkende en praktijkhoudende huisarts herken ik me niet in een van beide categorieën. Ook zie ik om me heen gelukkig nog een hoop mannelijke en vrouwelijke collega's die wel degelijk om het vak geven. Ik geef toe dat ik me ook wel eens stoor om het ogenschijnlijke gebrek aan belangstelling van een deel van mijn vrouwelijke collega's die parttime in loondienst werken en soms geen benul hebben van wat er speelt. Of hoe het is om eigen baas te zijn. Maar minstens zo veel, ik denk zelfs meer, valt te wijten aan de door jou genoemde 'grijze plaag' die zijn schaapjes op het droge heeft en zijn tijd uitzit. Hierbij natuurlijk niet alle 'oudere' huisartsen over een kam scherend. 
Wij hebben het zelf laten gebeuren, met medewerking van een slappe LHV.
 
8. Geschreven door G.A.J.M. Smit Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 04-05-2010 10:41 - Geregistreerd
 
En intussen...
...wordt het er op de post in Emmen ook niet makkelijker op. Door een enkele Hagro wordt zelfs overwogen over te stappen naar een andere post. Reden voor onze hagro om te gaan voor een harde maximering van het aantal diensturen per jaar, en voor een strikt "blijf bij je leest" principe.  
Gezien de over-druk die langzamerhand ontstaat op HDS'en verwacht ik, de marktwerking indachtig, van ondernemende collegae binnen niet al te lange tijd nieuwe of aangepaste vormen van ANW-regelingen. Hoeveel collegae zouden daar naar uitzien?
 
9. Geschreven door Roel Kroneman Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 04-05-2010 09:01 - Geregistreerd
 
Vreemd
Wat een vreemd bericht..... Misschien moeten we ons erg druk maken over de motivatie en verantwoordelijkheid van de jonge dokters. Je kunt je natuurlijk ook afvragen wat er mis was met de betreffende praktijken dat er geen hond brood in zag... 
Wellicht heeft het iets met het geslacht van de dokter te maken maar ik als mannelijke huisarts (en (actief!) vader van twee kleine kinderen) wil en kan ook geen fulltime praktijk op mijn nek. Maar dat is natuurlijk ook heel anders op te lossen, zeker in een relatief grote stad als Emmen.  
Nogmaals een vreemd (en erg kort!) bericht waar we echt meer van moeten weten voor we het kunnen doorgronden. Nog los van de wanstaltige taalfout... Hopelijk heeft professor Guus het niet letterlijk zo opgeschreven want dan kunnen we nog even van leer trekken tegen het niveau van onderwijs gezien de bedroevende taalkennis van zelfs een hoogleraar....
 
10. Geschreven door M. Tenk op 04-05-2010 01:11 - Geregistreerd
 
Vreemd
Sjef, laat je niet te veel leiden door de emotie. Ik ben een dame, maar misschien ook wel een bijna grijze plaag (alhoewel ik maar niet grijs lijk te willen worden). Het ligt niet zozeer aan de dames, maar aan de veranderende mentaliteit, misschien ook wel ingegeven door de marktwerking. Ik ken ook mannelijke collega's die anders tegen het vak aankijken dan ik. Overigens bevlogen, maar wel "part-time" werkend (toch al gauw zo'n ruim 40 uur/wk).  
 
Tot wederziens!
 
11. Geschreven door van tricht Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 04-05-2010 00:40 - Geregistreerd
 
jammer
Beste Sjef, wat doe je nu, ongenuanceerd 70 % van de toekomstige huisartsen schofferen, vind je dat echt zinnig?  
Hoe komt het eigenlijk dat het huisartsenvak al sinds jaar en dag wordt uitgekleed en uitgebuit? Waarom hebben de grijze muizen de toekomstige generatie huisartsen niet behoed voor een systeem van marktwerking? Dat was niet de minister, nee huisartsen zelf hebben het plan van haho goedgekeurd!!!! in plaats van te gaan staan voor hun vak wat ze duidelijk zo belangrijk vonden.  
De wereld veranderd, helaas niet altijd in de richting waarop je het wil, maar om daarom op zo'n wijze een groep mensen zo te schofferen...... De grijze muizen hebben duidelijk niet goed kunnen laten zien wat ze belangrijk vinden in het leven, of hebben ze mede de situatie geschapen zoals ie nu is, dat je wel gek moet zijn om nu als ondernemend mens een praktijk over te nemen met een zo onduidelijke toekomst dat het enige waar je zeker van bent is dat je niet meer garant zult kunnen staan voor de zorg die je zou willen leveren? Een echte ondernemer kijkt wel uit en kiest voor een verstandigere besteding van zijn/haar tijd.  
Je zou blij moeten zijn met al die dames, die nog inzien dat het belangrijk is voor elkaar te zorgen, en dit zelfs professioneel willen doen. De mannen hebben er al jaren geleden de brui aan gegeven (alhoewel, de mannen die ik ken binnen de beroepsgroep,....allemaal kuttekoppen volgens jou, die liever parttime werken (+/-40 uur per week)), hoe zou dat eigenlijk komen?  
Hebben de grijze muizen daar iets mee te maken.....?  
 
Beheers je in het vervolg alsjeblieft, want op deze manier valt er echt niets meer van een grijze muis te leren..... 
 
vriendelijke groeten 
Jeppe van Tricht, mannelijke praktijkhouder die graag een parttime vrouwelijke collega in dienst wil nemen zodat hij meer vrije tijd heeft om zich met belangrijke zaken bezig te houden.
 
12. Geschreven door Raymond Mookhram Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 04-05-2010 00:23 - Geregistreerd
 
verontwaardiging en blijk van oprechte w
De reactie van collega Willemen is oprecht. Ik denk dat veel bevlogen huisartsen zo zouden willen reageren, maar het helaas niet kunnen of durven. Dat de bevlogen huisartsenij zal uitsterven: dacht het niet! Er zijn genoeg dertigers van de oude soort: namelijk degenen die zich als dokter (dus niet noodzakelijk huisarts, want geeft nou toe; zie je jezelf als huisarts of als dokter?) zien, doorhebben dat dokter zijn nu eenmaal `a way of life`is en zich inzetten voor patient, praktijk en vak. We hebben helaas noch economische omstandigheden mee, noch een bevlogen vertegenwoordiging, noch een politiek palatable uit te dragen visie. Ik heb wel de overtuiging dat patienten uiteindelijk terug willen naar hun niet-parttime werkende solist/kleine hoed. It aint over till the fat lady sings!
 
13. Geschreven door Ton Verheij op 03-05-2010 22:27 - Geregistreerd
 
Kun je niet maken
Sjef, 
dit kun je niet maken! "Die dames" hebben vaak verantwoordelijkheden die wij, grijze plaag zo vaak uit de weg zijn gegaan. Hun, onze(!) kinderen dus....Wij zijn een uitstervend ras, hoort blijkbaar bij de evolutie, over 10 jaar dus en over 20 jaar heeft niemand het meer over ons. Einde van het huisartsenvak zoals wij dat kenden en nastreefden.
 
14. Geschreven door Sjef Willemen Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken op 03-05-2010 18:01 - Geregistreerd
 
Hoezo belangrijk?
Een niet te geloven schandaal! 
 
Waar zijn ze nu die mensen die de eerste lijn zo een belangrijke schakel vinden in het geheel?  
 
Waar zijn ze de verzekeraars, de mannen van Klink maar ook de dames die het verrekken zich te willen vestigen omdat ze liever een baantje willen van maximaal 4 dagdelen per week, wegens het boeiend leven dat ze op die wijze kunnen leiden, kuttekoppen! 
 
Huisartsengeneeskundig NL bestaat uit 2 categorieen. De grijze plaag die ons nu teistert en waarvan er over 10 jaar niemand meer werkt en de categorie dames die geen flikker geeft om dit vak als het gaat om verantwoordelijkheid te nemen en zich ondernemer tonen. 
 
Zo gaat dit vak eraan! 
 
Sjef Willemen, helaas verkankerd, huisarts te Hengelo(O)
 
15. Geschreven door schuiringa op 03-05-2010 12:09 - Geregistreerd
 
Emmen
Yes. 
 
Nu alleen centraal bureau oprichten die deze moeilijke plekken gaat opvullen. 
 
Tarief 200 euro bruto. 
 
Er moet overzicht komen waar wat nodig is. Dan kun je onderhandelen. 
 
De witte vlekken kaart.
 
16. Geschreven door Raymond Mookhram op 03-05-2010 08:35 - Geregistreerd
 
Triest
Kennelijk hoort dit bij het nieuwe 'marktdenken'. Zeer bedenkelijk. Ik heb mijn zorgen bij de lokale zorgverzekeraar geuit tav de plaatselijke potentiele opvolgingsproblematiek. Ook heb ik naar miij idee een creatieve en inhoudelijke oplossing aangeboden.Het antwoord is dan standaard 'Er zullen andere marktpartijen opstaan'. Ik weet niet hoe lang de professionele levensduur van deze manager is...
 
Voeg een nieuwe reactie toeReacties

Geplaatst op dinsdag 11 mei 2010
profielnaam
Zo zie je maar weer dat dit medium niet altijd ideaal is om mee te communiceren. De emotie is niet altijd helemaal duidelijk. Je hebt de gesprekspartner niet a vue. Je kunt de betrekkelijkheid van zijn reactie niet aflezen van zijn gelaat. Sjef Willemen mag verbitterd lijken. Maar tussen de regels door moet je toch ook zijn terechte boosheid oppikken. Hij ziet het vak teloor gaan. Voert daarbij aan dat de instelling en de werkwijze van de nieuwe collegae een rol speelt. De instelling en werkwijze van nieuwe collegae zijn mijns inziens niet oorzaken maar juist gevolgen van de verloedering van het vak. Wie wil en kan er nog op de klassieke manier werken? Als de politiek de laatste decennia steeds de verkeerde keuzes maakt. En laten we wel wezen. Echt ondernemen? Het wordt mij als huisarts niet (meer?)mogelijk gemaakt(kom zelf uit een ondernemersgezin). Vergelijk eens de koopkracht (lees ook investeringsmogelijkheid in de praktijk) van een huisarts uit de mid-70-er jaren met nu. Van lekker in je vel werken tot koortsig zoeken naar een overlevingsstrategie tot aan je pensioen. De transformatie geschiedde in enkele jaren tijd. In de toekomst kijken was in mijn opleidingstijd al net zo moeilijk als nu. Als mijn huidige positie mij destijds als visioen zou zijn verschenen, had ik natuurlijk andere keuzes gemaakt. Misschien hebben de huidige jonge artsen wel wat meer kijk op wat er komt, en is zowel de veranderde instelling als de veranderde werkwijze een manier om zich te wapenen tegen wat er verder nog op ons af zal komen.
Word nu lid van HuisartsVandaag en profiteer van extra voordelen!

Altijd toegang tot het laatste nieuws
Reageer en communiceer met andere huisartsen
Dag- en dienstwaarnemingen, vacante praktijken en vacatures
Links naar gratis geaccrediteerde nascholingen
Dagelijks uitgebreide nieuwsbrieven

[Klik hier om u aan te melden]

AdvertentieCategorieën

Laatste reacties

Publieke Poll

Met welke stelling ben je het eens, mijn opinie over de NHG accreditatie is:
Moet worden afgeschaft, te veel werk te weinig opbrengst
Moet in sterk afgeslankte vorm gehandhaafd blijven
Moet in de huidige vorm elk jaar plaatsvinden
Moet in de huidige vorm minder vaak plaatsvinden
Geplaatst: 13-03-2017 Bekijk alle

HuisartsVandaag +Plus

gevraagd
gevraagd
gevraagd
gevraagd

Word lid en kom in contact met collega's
Diensturen
Kantooruren
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Diensturen
Kantooruren
Diensturen
Diensturen
Diensturen

Word lid en kom in contact met collega's